KORT NYT FRA UDLANDET:
Jagten på tyngdebølger går nu ind i en ny fase, for den enorme tyngdebølgedetektor Advanced Laser Gravitational Wave Observatories (Advanced LIGO) er netop blevet indviet i den amerikanske delstat Washington.
I en pressemeddelelse skriver National Science Foundation, der er det amerikanske modstykke til den danske grundforskningsfond, at detektoren er 10 gange så følsom som forgængeren, der bare hed LIGO.
Tyngdebølger er små krusninger i rumtiden, og de opstår, når masser accelerer i forhold til hinanden. Det sker for eksempel, når to sorte huller kredser stadig tættere omkring hinanden og til sidst smelter sammen, eller i forbindelse med asymmetriske supernovaeksplosioner.
Detektoren består af to rør, der hver er fire kilometer lange, vinkelret på hinanden. I hvert rør sendes en kraftig laserstråle frem og tilbage mellem spejle, og til sidst mødes de to laserstråler.
Hvis en tyngdebølger kommer forbi, bliver selve rumtiden deformeret en lille smule. Så bliver det ene rør en smule kortere, mens det andet bliver en smule længere. Selv om det kun drejer sig om en titusindedel af diameteren af en atomkerne, vil det kunne måles i den nye detektor.
Tyngdebølger er uhyre svære at detektere, fordi effekten er så lille, og det er da heller aldrig lykkedes at måle en tyngdebølge. Med den nye detektor, som påbegynder målingerne til efteråret, skulle det dog kunne lade sig gøre.
Læs også:
Ny lasermåler skal afdække universets første sekunder
Supertunge sorte huller kolliderer
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
hb