Landkort over flåter skal bremse borrelia

Annonce:

KORT NYT FRA DANSKE FORSKNINGSINSTITUTIONER:

Hvert år bliver danskere smittet med infektionssygdomme fra flåter, som for eksempel borrelia.

Men nu skal et ‘landkort’ over infektioner fra flåter afsløre, hvor risikoen er størst for at blive smittet med en flåtbåren sygdom, så danskerne selv kan træffe deres forholdsregler. Det skriver Danmarks Tekniske Institut (DTU) i en pressemeddelelse.

»Landkortet skal vise den almindelige borger og fagfolk som læger og dyrlæger, hvilke skove, der udgør en smitterisiko, og hvor stor risikoen er i hver skov. Landkortet kan på den måde hjælpe befolkningen med at træffe deres forholdsregler og i videst muligt omfang undgå infektioner fra flåter,« siger epidemiolog René Bødker fra DTU Veterinærinstiuttet i pressemeddelelsen.

DTU Veterinærinstituttet vil kombinere store mængder data fra miljøsatelitter med viden om, hvor flåterne lever, og hvilke sygdomme de bærer. Samtidig skal computere med kunstig intelligens analysere de store mængder data og finde sammenhænge imellem dem.

Projektet tager udgangspunkt i de forskellig borreliatyper, samt i centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE-virus), babesia-parasitter og bakterier som anaplasma, rickettsia, neoerlichia og bartonella.

Projektet kommer til at omffatte skovene i det sydlige skandinavien, og foruden Danmark deltager også Sverige og Norge i projektet, der forløber over tre år.

Annonce:

»Det er det mest ambitiøse forsøg på at kortlægge smitterisikoen for alle flåtbårne bakterier, virus og parasitter i hele det sydlige Skandinavien,« fortæller René Bødker i pressemeddelelsen.

Læs også:

Farlig virus fra danske flåter spreder sig

Sådan vinder vi krigen mod flåterne

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts