KORT NYT FRA UDLANDET:
De fleste vrænger på næsen, når de kommer i kontakt med stanken af gasser fra tarmen eller lugten af råddent æg.
Men nu påstår britiske forskere, at der faktisk kan være gode nyheder at hente i stanken.
Ifølge magasinet TIME mener forskere fra University of Exeter, at et stof, som findes i lugten af rådne æg og menneskers tarmgas, måske en dag vil kunne bruges til at mindske celleskader, som er skyld i visse sygdomme.
Det er tale om gassen svovlbrinte – som mennesker producerer i små mængder under fordøjelse – og forskerne har undersøgt, hvordan denne gas påvirker cellernes såkaldte mitokondrier – populært betegnet som cellernes kraftværker.
Selvom svovlbrinte er giftig i større doser, så fandt forskerne ifølge TIME ud af, at gassen i mindre mængder tilsyneladende kunne forebygge skader på mitokondrierne.
Det vil ifølge forskerne måske kunne udnyttes i fremtiden til at forebygge sygdomme såsom slagtilfælde, gigt og hjertesygdomme, skriver TIME.
»Selvom svovlbrinte er kendt som en skarp, ildelugtende gas i rådne æg og luft i maven, så bliver den naturligt produceret i kroppen og kan faktisk være en sundheds-helt med betydelige konsekvenser for fremtidige behandlinger for en lang række sygdomme,« siger forskeren Marc Wood i en pressemeddelelse fra University of Exeter.
Ifølge pressemeddelelsen har forskerne udviklet et stof, de kalder AP39, som »langsomt leverer meget små mængder af gassen (svovlbrinte, red.) til mitokondrierne. Vores resultater indikerer, at hvis cellerne bliver behandlet med AP39, bliver mitokondrierne beskyttet, og cellerne forbliver levende,« siger professor Matt Whiteman i pressemeddelelsen.
Det nye studie er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Medicinal Chemistry Communications. Forsøgene bag studiet har foregået i laboratoriet – der er altså kun tale om foreløbige resultater, og det er for tidligt at konkludere, at stinkende svovlbrinte vil blive en del af fremtidens behandlinger på sygehusene.
Men derfor kan du da godt glæde dig over, at der måske gemmer sig gode nyheder i gasserne næste gang du møder en stinkende prut.
Læs også:
Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?
Bliver man tungere af at prutte?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer
lb