Shampoo, balsam, hårkur, voks, gelé, hårspray, farvning, føntørring, kæmning, klipning, curling.
Danskernes hårpragt anno 2015 bliver udsat for lidt af hvert.
Men hvor ofte bør man udføre en af de mest almindelige former for hårpleje – hårvasken?
Det vil en af Videnskab.dk’s læsere gerne vide:
»Jeg er en mand på 26, som har diskuteret hårvask med venner og familie. De fik noget af et chok, da jeg fortalte, at jeg ’kun’ vasker mit hår med shampoo to-tre gange om året. Flere af dem vasker hver dag og mente, at jeg ville have fedtet og ildelugtende hår. Men efter de havde rørt mit hår og lugtet til det, blev de meget overraskede over, hvor blødt og velduftende det er,« skriver Steffen Hansen i en e-mail til Spørg Videnskaben.
Han vil derfor gerne have forskernes bud på, hvor ofte man bør udsætte håret for bruser og shampoo.
Stor forskel fra person til person
Spørg Videnskaben har tidligere besvaret spørgsmål om, hvor langt hovedhår kan blive, og vi har også givet os i kast mere det lidt mere komplicerede spørgsmål om, hvor ofte man bør gå i bad.
Derfor tør vi også godt springe ud i en hårvask, og til lejligheden har vi rådført os med en professor i dermatologi, en underviser på frisørskolen og forkvinden for Det nordamerikanske Selskab for hårforskning.
Og det viser sig rent faktisk, at de alle tre har næsten samme bud på, hvor ofte en gennemsnits-hårpragt bør vaskes – det vender vi tilbage til lidt senere.
Først og fremmest understreger alle tre eksperter nemlig, at der kan være stor forskel på, hvor ofte vi hver især har brug for – og lyst til – at vaske vores lokker.
»Det er meget individuelt. Der er stor variation i både hårets karakter, hudens indfedtning af håret og personens æstetiske ønsker,« fortæller Jørgen Serup, som er overlæge og professor i dermatologi på Bispebjerg Hospital.
Eller som frisør Tine Rønberg formulerer det:
»Det kommer fuldstændig an på, hvad for en slags hår og hovedbund du har,« siger Tine Rønberg, som underviser på Frisørskolen på Uddannelsescenter København West.
Talgkirtler producerer fedt i hårbunden
Vi skal derfor prøve at se på, hvilke faktorer der kan være med til at afgøre, hvor ofte vi har brug for hårvask.
Professor Jørgen Serup indleder med at forklare, at vores hårsække er tæt forbundet med talgkirtlerne, som sidder dybt nede i huden – i den såkaldte læderhud.
Talgkirtler er nogle små kirtler, som udskiller en fedtholdig, olieagtig substans, kaldet talg. Talgen bliver sendt op gennem læderhuden til overfladen på vores hovedbund.
Her har den fedtede talg blandt andet til formål at beskytte vores hud og sørge for, at den ikke bliver skrøbelig og revner, forklarer Jørgen Serup.
»Fedtet er en form for beskyttelse, som er med til at bevare vores hud i god stand. Det forhindrer for eksempel, at man får problemer med eksem og skæl,« fortæller Jørgen Serup.

For meget talg på toppen af hovedet kan imidlertid også føre til fænomenet ’fedtet hår’, som mange mennesker ikke bryder sig om.
Ældre mennesker skal vaske hår sjældnere end yngre
Hvor meget talg, vores talgkirtler producerer, er forskelligt – og dermed kan der også være stor forskel på, hvor ofte vi føler trang til at fjerne fedtet fra hårbunden med en hårvask.
»Ældre mennesker danner for eksempel mindre fedt end unge. Derfor får de meget nemt tørt hår og hovedbund, og ældre mennesker behøver ikke at vaske hår så ofte som unge. Højst en gang om ugen, vil jeg mene,« fortæller Jørgen Serup.
Ud over at få håret til at se fedtet ud, kan gamle rester af talg også medføre en lugt, som mange ikke kan lide. Jørgen Serup forklarer, at huden i vores hovedbund helt naturligt har en lugt, som man også kan fornemme, hvis man stikker næsen ned til huden på eksempelvis håndfladen.
»Lugten skyldes i høj grad det fedt, der måtte ligge på hornlaget (det øverste lag af huden, red.). Lugten bliver forværret, hvis fedtet får lov at ligge længe i hårbunden uden at blive fjernet. Det er fordi, fedtet kan blive harskt på samme måde, som man kender det fra gammelt smør, som ligger og harsker. Det er derfor, håret kan begynde at lugte,« fortæller Jørgen Serup.
Derfor kan bruser og shampoo altså være en hjælp til at fjerne gammelt talg – og dermed fjerne generende lugt fra håret.
Anti-shampoobevægelsen ‘No poo’
I Danmark og en række andre lande er der imidlertid dukket en ny hårmode op i de senere år, hvor mænd og kvinder helt undlader at vaske hår med shampoo. Filosofien bag hårmoden er, at shampoo’en fjerner hudens ’naturlige olier’ – altså talg – og dermed får hovedbunden til at producere endnu flere olier.
I udlandet har man døbt anti-shampoo-bevægelsen ’no poo’, og mange fortæller – ligesom Videnskab.dk’s læser Steffen Hansen – at de har et velduftende hår, selvom de ikke fjerner talg og snavs med shampoo.
En af frontkæmperne bag ’no poo’-metoden, bloggeren Lucy Aitken Read, fortæller til avisen The Daily Telegraph, at der kan være en svær og ildelugtende ’overgangsperiode’, når man dropper shampooen – men herefter vil hovedbundens produktion af fedtstoffer finde et naturligt og ikke-lugtende leje.
På frisørskolen kender underviser og frisør Tine Rønberg godt til ’no poo’-metoden.
»Nogle af vores lærere på frisørskolen gør det – vasker ikke hår med shampoo. Ideen er, at talgkirtlerne begynder at producere færre fedtstoffer, hvis man ikke bruger shampoo.«
»Så jo mindre, man vasker hår, des mindre har det tendens til at blive fedtet. Men man kan alligevel ikke undgå, at håret lugter en smule,« mener Tine Rønberg, som anbefaler, at man fjerner lugten med tør-shampoo, hvis man er »med på dillen om ikke at bruge shampoo.«
Professor: De kan godt have ret
Spørger man dermatolog og professor Jørgen Serup, lyder rationalet bag ’no poo’-bevægelsen da heller ikke helt skævt. Han kender dog ikke til videnskabelige undersøgelser, der beviser effekten.
»Men jeg tror godt, de kan have ret. Man kan måle på, hvor meget fedt der flyder rundt på overfladen af huden – det naturlige niveau kalder man for ’casual level’. Hvis man fjerner fedt fra huden, så vil talgkirtlerne poste mere fedt ud, så huden kommer op til ’causal level’. Det sker i løbet af 8-10 timer.«
»Derfor kan man godt forestille sig, at hvis man affedter hovedbunden for ofte, så får man i virkeligheden talgkirtlerne til at producere endnu mere fedt. For talgkirtlerne vil til enhver tid prøve at holde overfladen fedtet, fordi fedtet skal beskytte huden,« forklarer Jørgen Serup.
Den amerikanske professor og hårforsker Wilma Bergfeld mener da også, at spørgsmålet om, hvor ofte man bruger shampoo, som oftest er et spørgsmål om smag og stil.
»Shampoo bliver mest brugt for at sikre et smukt udseende på håret – og på personen,« siger Wilma Bergfeld, som er professor i dermatologi og præsident for Det nordamerikanske Selskab for hårforskning (NAHRS).
Shampoo kan fjerne uønskede stoffer fra håret
Wilma Bergfeld påpeger dog, at shampoo og hårvask også kan tjene et andet vigtigt formål end at understøtte vores personlige hårstil: Nemlig at fjerne forurenende stoffer fra vores omgivelser eller kemien fra hårspray, voks eller lignende.

»En persons naturlige olier, rester af hårprodukter og forurenende stoffer fra miljøet bliver akkumuleret i håret. Det er vigtigt at fjerne de her stoffer med jævne mellemrum for at have en sund hovedbund og sunde hårfibre,« fortæller Wilma Bergfeld.
Professor Jørgen Serup mener heller ikke, at man bør afholde sig fra at bruge shampoo. De flydende dråber kan hjælpe med at få lokkerne til at se smukke og glansfulde ud – og så handler det også om, at hårvask og duften af shampoo kan give velvære, påpeger Jørgen Serup.
»Det kan være en god ide at bruge shampoo. Det giver en mere effektiv afrensning af hårbunden og en rar duft. Så det er absolut udmærket at vaske hår med shampoo,« siger han.
For meget shampoo skader hår og hovedbund
Overdreven brug af shampoo kan imidlertid være problematisk, påpeger Jørgen Serup. Shampooen går nemlig til angreb på fedt i hovedbunden, og hvis angrebet sker for tit, kan det føre til eksem eller irritation af huden.
»Shampoo er jo en form for sæbe, som fjerner snavs og fedt. Men vores celler indeholder også fedtstoffer, som kan blive beskadiget af sæbe, hvis man bruger shampoo eller andre sæber i overdreven grad. Sæbe kan faktisk virke ætsende på huden,« fortæller Jørgen Serup, som selv har udført forskning i sæbe.
Den amerikanske hårforsker og dermatolog Wilma Bergfeld er enig i, at overdreven brug af shampoo kan være problematisk; ikke kun for huden, men også for selve håret.
»Hvis man vasker hår for meget eller bruger en forkert shampoo i forhold til sin hårtype, kan det resultere i, at hovedbunden og hårfibrene bliver tørre. Det kan føre til kløe, tør hovedbund og tørt hår, som let knækker,« fortæller Wilma Bergfeld i en e-mail til Videnskab.dk.
Man behøver ikke være kemiker for at vælge shampoo …
Wilma Bergfeld påpeger dog, at problemet med tørt hår og hovedbund »mange gange kan korrigeres, i hvert fald midlertidigt« ved at udvælge den rigtige shampoo.
Ved udvælgelsen af shampoo skal man blandt andet tage højde for, om man har tendens til »fedtet eller tør hovedbund«, og om man har »fine eller beskadigede hårfibre«, fortæller Wilma Bergfeld.
»Det er essentielt at følge anvisningen på shampooflasken, for den vil beskrive, hvilken hårtype og tilstand shampooen er bedst til. Man behøver ikke at være en kosmetisk kemiker for at vælge den rigtige shampoo eller balsam,« siger professor Wilma Bergfeld.
Opsummering: Det skal du tage højde for ved hårvask
Inden vi slutter artiklen, skal vi lige have opsummeret, hvilke faktorer forskerne mener, man kan tage højde for, når man vælger, hvor ofte hårlokkerne skal vaskes:
- Produktion af talg: Har man tendens til at danne meget eller lidt fedt i hovedbunden?
- Hårprodukter: Bruger man voks, hårfarve, hårspray eller andre hårprodukter, som har brug for at blive fjernet fra hår og hovedbund?
- Udsættelse for snavs og forurenende stoffer: Lever eller arbejder man i omgivelser med forurenende stoffer, som kan sætte sig i hår og hovedbund? Er man et legebarn med tendens til at kaste med jord og mudder?
- Æstetik: Hvordan vil man gerne have håret til at se ud? Kan shampoo og hårvask hjælpe med at give dette udseende?
- Duft: Hvor hurtigt bliver hårets fedtstoffer ildelugtende/harske? Sætter man pris på duften af shampoo?
- Hudtype og hårtype: Har man eksempelvis tør eller sart hud eller hår, kan det være en god ide ikke at vaske håret for ofte.
- Velvære: Sætter man pris på nyvasket hår, eller er hårvasken en tidskrævende og irriterende pligt?
Forskernes råd: Vask hår to gange i ugen
Det kan være en lang liste at tage hensyn til, inden man springer ind under bruseren – så heldigvis har forskerne da også en god anbefaling til, hvor ofte gennemsnits-hårpragten skal vaskes.
»Hårvask to gange om ugen vil være en god rettesnor. Hyppigere hårvask affedter for meget og skader håret fysisk – navnlig ved brug af føntørring eller jern bagefter. Sjældnere hårvask kan få hårfedtet til at lugte på grund af harskning,« lyder rådet fra professor Jørgen Serup.
Fra præsidenten for hårforsknings-sammenslutningen i Nordamerika, Wilma Bergfeld, lyder den generelle anbefaling også på to gange hårvask med shampoo om ugen:
»Men det kan gøres mere eller mindre ofte alt afhængig af tilstanden i hovedbunden og hårets skrøbelighed,« siger professor Wilma Bergfeld.
De to forskeres råd ligger også i tråd med rådet fra frisør Tine Rønberg:
»Vi kan ikke give en generel anbefaling om, at man for eksempel skal vaske hår tre gange om ugen. Det er meget individuelt, hvor ofte håret har brug for at blive vasket – det skal man snakke med sin frisør om. Men vi kan sige, at vi anbefaler, at man ikke vasker håret hver dag,« siger Tine Rønberg fra frisørskolen på Uddannelsescenter København West.
Med disse ord vil vi sige en stor tak til de tre hår-eksperter Jørgen Serup, Wilma Bergfeld og Tine Rønberg.
Også en stor tak til vores læser Steffen Hansen for hans gode spørgsmål. Skulle du selv gå at gruble over et spørgsmål, som du gerne vil have forskere til at besvare, så tøv ikke med at sende os dit spørgsmål på mailadressen sv@videnskab.dk.