KORT NYT FRA DANMARK
Stenalderbønder fra Vesteuropa indvandrede for 6000 år siden til Danmark og forvandlede det etablerede jæger-samler samfund til et landbrugssamfund.
Det viser ny Ph.d.-afhandling, som samtidig gør op med den gængse opfattelse af, at bondekulturen opstod internt i Skandinavien. Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.
»Indvandrerne fra syd havde de rette kompetencer og evnen til at lære den indfødte jæger-samler-befolkning i Danmark, også kendt som Ertebøllekulturen, om landbruget,« siger arkæolog Lasse Sørensen, der står bag studiet.
Indvandrerne kom fra de lande vi i dag kender som Belgien, Frankrig, Sydtyskland og Schweiz, og Ph.d.-studiet foreslår, at de først rykkede mod Tyskland og derefter Danmark enten på grund af overbefolkning, konflikter, eller fordi ressourcerne i deres egne landområder var brugt op.
»Fordelen i Skandinavien var, at der ikke var andre bønder at konkurrere med. Området var befolket med Ertebøllekulturens jægere og samlere, der levede af jagt og fiskeri, så på den måde konkurrerede de ikke om føderessourcerne,« forklarer Lasse Sørensen.
Det er svært at sige, om indvandringen og integrationen af ‘de nye fremmede’ forløb fredeligt, men alt tyder på det.
Eftersom de oprindelige jægere og samlere boede ved kysterne havde indvandrerne fra Vesteuropa gode muligheder for at indtage fastlandet uden at skabe uroligheder eller konflikter.
Læs også:
Forsker: Måske var der landbrug og mennesker på Færøerne før vikingetid
Moderne dansk landbrug – barn af Den Kolde Krig?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv