I fremtiden skal matematiske computermodeller hjælpe forskere til at vurdere risikoen ved at kombinere kemiske stoffer i fødevarer. Modellerne skal bl.a. gøre vurderingen bedre af de kemiske stoffers effekt i vores kroppe.
Sådan er perspektiverne i et ph.d.-projekt, som Trine Klein Reffstrup har afsluttet i DTU Fødevareinstituttet, skriver instituttet i en pressemeddelelse.
Spørgsmålet er, hvad sker der, når forskellige kemiske stoffer mødes og kombineres i såkaldte kemiske cocktails i vores organer, væv og blod? Nedbryder kemikalierne hinanden? Bliver de mere giftige? Absorberes de? Reagerer de på samme måde i vores forskellige organer?
»I dag ved vi ikke præcist, hvad der sker, når kemikalierne rammer de enkelte organer samtidigt. Men vi ved, at kemikalierne kan have en kombinationseffekt, der kan føre til en svagere eller kraftigere sundhedsskadelig effekt i kroppen, end man ville forudse ud fra viden om de enkelte stoffer i blandingen,« fortæller Trine Klein Reffstrup fra DTU Fødevareinstituttet.
»Derfor er det nødvendigt på forhånd at kunne vurdere de sundhedsmæssige effekter og kende de gavnlige og ikke-gavnlige kombinationseffekter. Det er mit håb, at vi med computermodellerne inden for en overskuelig årrække bliver i stand til at beregne effekterne,« tilføjer Trine Klein Reffstrup, der fortsætter sit arbejde med modellerne på DTU.
Læs hele Trine Klein Reffstrups ph.d.-afhandling (pdf-format): Evaluation of methodologies for risk assessment of combined toxic actions of chemical substances and establishment of PBTK/TD models for pesticides.