KORT NYT FRA UDLANDET:
Et fossil af en gravid Tyrannosaurus rex er blevet fundet i Montana i USA. Det kaster lys på evolutionen af æglægning og på kønsforskelle hos dinosaurer, skriver Discovery.com.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.
Fundet af den 68 millioner år gamle Tyrannosaurus rex indeholdt blandt andet en ganske særlig knogle, som afslører, at den var gravid. Knoglen er fundet i lårbenet og er en såkaldt ‘medullær’ knogle, der er en marvagtig knogle.
Denne type knogle findes kun i hunfugle lige før og under æglægning, og den kan indeholde bevaret DNA.
»Vi har noget bevis, der peger på, at fragmenter af DNA kan være konserveret i dinosaurfossilet, men det skal testes yderligere,« siger Lindsay Zanno til Discovery News. Hun er professor på North Carolina State University.
Den medullære knogle indeholdt et keratansulfat, som ikke er til stede i andre knogletyper.
Vi ved, at uddøde dinosaurer arvede måden at lægge æg på fra deres forfædre på samme måde, som fugle arvede deres reproduktionsstrategi fra dinosaurerne.
»Fundet af den medullære knogle er endnu et bevis på, at der ikke er meget forskel på fugle og dinosaurer,« siger Lindsay Zanno til Discovery News.
Den medullære knogle findes kun i tre eller fire uger hos kvindelige dinosaurere, som er kønsmodne, så forskerne har været heldige.
Det uddøde, gravide dyr var 16-20 år gammelt, da hun døde af ukendte årsager. Da meget af skellettet inklusiv kraniet blev fundet, er der en god chance for, at palæontologer vil kunne lave en detaljeret beskrivelse af den præcise anatomi i fremtiden.
Læs også:
Så er det officielt: T. rex var et glubsk rovdyr, ikke ådselæder
Kæmpe dinosaurer lagde forbløffende små æg
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
pmd