Normalt er det en omfattende proces i flere trin at forsyne pengesedler, dankort og mærkevarer med hologrammer.
Men en ny metode gør det muligt at integrere hologrammer i en almindelig trykkeproces. Teknikken sparer tid og penge, er bedre for miljøet og åbner helt nye muligheder for industriel mikro- og nanostrukturering af overflader. Det skriver dtu.dk
Det er Lars Lindvold, seniorforsker på DTU med speciale i laserteknologi og lysfølsomme materialer, og Jan Stensborg, ejer af et firma, der rådgav om integration af hologrammer i sikkerhedstryksager, der står bag den nye metode.
De har tænkt ud af boksen og fundet ud af at støbe hologrammet i stedet for at trykke det.
Tidligere har andre forsøgt sig med at have hologramstøbeformen siddende på en roterende cylinder, men det var et problem at få hærdet lakken, lige idet trykket blev afsat, hverken før eller efter. Samtidig gav det problemer, at materialet var svøbt omkring den roterende cylinder, fordi hologrammet kunne krakelere, når det efterfølgende drejede væk fra cylinderen.
»Lars fik den vilde idé at bruge en gennemsigtig trykcylinder, sætte en lyskilde ind i den og sørge for, at det lakhærdende lys blev fokuseret ned i en lille sprække, så det ramte med høj intensitet præcis i det øjeblik, hvor formen var i den våde lak på materialet,« fortæller Jan Stensborg.
»Med denne teknik kunne vi føre et medie forbi valsen og støbe hologrammet præcis, hvor vi ville have det.«
Læs også: Forskere har skabt det levende hologram