Ny opfindelse fra Syddansk Universitet kan måske gøre gylle mere klima- og næsevenligt
ny teknologi gylle landbrug stank mindre klimavenligt mindre ammoniak Syddansk Universitet

Forskere bag ny teknologi mener selv, at den på sigt kan revolutionere dansk svineproduktions miljø- og klimabelastninger, udover at stanken kan blive mindre, skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse. (Foto: Shutterstock)

Forskere bag ny teknologi mener selv, at den på sigt kan revolutionere dansk svineproduktions miljø- og klimabelastninger, udover at stanken kan blive mindre, skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse. (Foto: Shutterstock)

12 august 2020

Hvis du kommer fra landet eller provinsen, kender du måske den fæle fornemmelse af gylle i luften.

Men hvis Syddansk Universitets (SDU) nye opfindelse viser sig at virke i praksis, hører det måske, forhåbentligt, snart fortiden til. Ikke mindst, fordi gylle også skader klimaet. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Gylle bruges i landbruget til at gøde markerne, men udleder nogle stoffer, især ammoniak og metan, som skader både miljøet og atmosfæren.

Men i laboratorieforsøg har forskere fra Syddansk Universitet og Aarhus Universitet (AU) med den nye miljøteknologi opnået at uskadeliggøre en stor del af gyllens dårlige indflydelse.

»Laboratorieforsøg med svinegylle har vist, at vi kan nedbringe ammoniakfordampning med op til 95 procent og reducere udledning af metan med op til 99 procent,« siger Henrik Karring, professor ved SDU og leder af forskningsprojektet, i pressemeddelelsen.

»Som en glædelig og overraskende sidegevinst viser det sig, at samme teknologi nedbringer lugten af gylle betydeligt.«

Teknologien virker ved at tilsætte garvesyre og fluorid, stoffer, som vi kender fra henholdsvis rødvin og tandpasta, i svinegylle.

Værd at bemærke er det, at teknologien på nuværende tidspunkt kun er blevet afprøvet i et laboratorieforsøg. Men holdet bag har søgt patent på teknologien, og hensigten er ifølge pressemeddelelsen at skabe et granulat, som landmænd kan blande i deres gylle.

Forskerne er blevet tildelt syv millioner kroner af Miljø-og Fødevareministeriet til videre research. Deres mål er at gøre teknologien billigere og mere effektiv, før den kan introduceres til markedet, skriver SDU i pressemeddelelsen.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.