Hvordan kan jeg vide, om jeg har fundet en meteorit?
Et stykke fra en yderst sjælden dansk meteorit er i øjeblikket forsvundet. Hvordan genkender man en meteorit?
meteorit bryder gennem atmosfære

Når meteoritter bryder igennem atmostfæren brændes de yderste lag op, og det efterlader en mørk skorpe, der kendetegner de fleste meteoritter. (Foto: Shutterstock)

Når meteoritter bryder igennem atmostfæren brændes de yderste lag op, og det efterlader en mørk skorpe, der kendetegner de fleste meteoritter. (Foto: Shutterstock)

For nyligt kom det frem, at DR ikke kunne tilbagelevere et stykke af en sjælden meteorit til Geologisk Museum, som de havde lånt i 2010 og skulle aflevere i år. Forklaringen var, at den simpelthen var blevet væk.

Men her på redaktionen affødte det en undren - for når man leder efter en meteorit, hvad skal man så lede efter? Hvordan adskiller den sig fra en helt almindelig sten? 

Derfor har vi spurgt geolog og meteorit-ekspert Henning Haack, der er kurator for meteorit-samlingen på Geologisk Museum, til råds.

»Det er faktisk ikke helt ligetil, at afgøre om man har fat i en meteorit. Ligesom der er stor forskel på de sten, man finder rundt omkring på jorden, så er der også stor forskel på meteoritterne, da de kan komme fra mange forskellige egne i vores solsystem,« fortæller Henning Haack.

Meteoritten Maribo ligner grill-kul

DR’s forsvundne meteorit fik navnet Maribo, da den blev fundet på Lolland for fire år siden. Meteoritten er en såkaldt kondrit.

Kondritter er de mest almindelige meteoritter, og de består af støv og partikler fra det tidlige solsystem, der faktisk indeholder alle elementerne fra det periodiske system.

»Meteoritten er forholdsvis let og porøs, fordi den består af fint støv, der har klumpet sig sammen. Egentlig ligner den mest af alt et stykke grillkul, men når man kigger nærmere på den, så kan man godt se, at den indeholder små lyse partikler,« siger Henning Haack.

Men kondritter er bare én type meteoritter. Derudover findes der også jernmeteoritter, der stammer fra asteroidekerner, og stenmeteoritter, bestående af vulkanske bjergarter fra asteroider, Månen og Mars, som minder meget om stenene på Jorden.

»Derfor er det svært at give én forklaring på, hvordan meteoritter adskiller sig fra de sten, vi har på jorden,« siger Henning Haack.

LÆS OGSÅ: Dansk scoop: Meteorit-målinger sladrer om solsystemets begyndelse

Meteoritten, der blev væk

Meteoritten Maribo slog ned på Lolland i 2009.

Det skete samme dag, som Koncerthuset på Amager blev indviet, og DR fik derfor lov til at låne et stykke af meteoritten til Koncerthusets 1-års fødselsdag, hvor den blev udstillet i en montre.

Men meteorit-stykket blev væk og er det fortat i dag. Læs mere i artiklen Meteorit er forsvundet fra DR

Tjek meteoritten med en magnet

Selvom det er svært at finde ud af, hvad der er meteorit, og hvad der er almindelige sten fra haven, så har de forskellige meteoritter alligevel nogle kendetegn, som man kan kigge efter.

»Jernmeteoritterne er de nemmeste at kende. De er typisk dobbelt så tunge, som almindelige sten, og så bliver de tiltrukket af magneter,« siger Henning Haack.

Stenmeteoritterne vejer derimod det samme som vores sten her på jorden. Nogle af dem stammer fra Månen eller fra Mars, hvor bjergarterne minder meget om vores.

Hvis de er friskfaldne kan de dog ofte genkendes på deres meget mørke skorpe.

»Når stenmeteoritterne flyver igennem atmostfæren, så brændes det meste af meteoritten op, og det giver en sort skorpe på det, der er tilbage. I få tilfælde kan skorpen også være brun,« siger Henning Haack.

Stenmeteoritter kan ligesom jernmagneterne indeholde metal, så her er det igen en god idé, hvis man har en magnet i nærheden, men det er ikke alle stenmeteoritter, der reagerer på magneter.

Kondritter har både en mørk skorpe, og de tiltrækkes også af magneter. Derudover kan man kende dem på små kugleformede lyse partikler.

Har du fundet en meteorit?

Hvis du mener at have fundet en meteorit, må du meget gerne tage et par billeder af den og sende dem i en mail til: 

Martin Bizzarro, professor ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Email: bizzarro@snm.ku.dk

Husk at skrive dit telefonnummer i mailen, så du evt. kan blive kontaktet.

Du kan læse om Martin Bizzarros arbejde i artiklen: Denne sten er med til at omskrive Mars’ historie

Meteoritfund er yderst sjældne i Danmark

Når danskerne finder noget, der kunne være en meteorit, så kan de sende det ind til Geologisk Museum, som undersøger sagen. De modtager omkring 100 sten om året, men det er yderst sjældent, at der rent faktisk er tale om en meteorit.

»Jeg har været her siden 1998, og der er kun blevet fundet to meteoritter blandt de rundt regnede 1.500 sten, der er blevet undersøgt i den periode,« siger Henning Haack.

Den ene meteorit var Maribo, mens den anden var en meteorit, som en dansker havde købt i Kina, men som blev sendt til Geologisk Museum for at forsikre, at der var tale om en meteorit.
»Ud af de to er Maribo klart den mest spændende,« siger Henning Haack.

LÆS OGSÅ: Danske forskere køber berømt og kostbar meteorit fra Mars

Antarktis er det bedste sted at finde meteoritter

Der er ikke større chance for, at meteoritter falder ned nogle steder end andre, men der visse steder, hvor det er nemmere at finde dem. Et af dem er Antarktis.

»Antarktis er et enormt kontinent, og i nogle områder får en tør vind sneen til at fordampe om sommeren, og så dukker de begravede meteoritter op. Rekorden er omkring 2200 meteoritfund på en sommer i de områder. Samtidig er frosten på Antarktis med til at bevare meteoritterne, så de er nemme at kende,« siger Henning Haack.

Meteoritten Maribo er en kondrit ligesom den på billedet her. Umiddelbart ligner den et stykke mørkt kul, men kigger man nærmere, kan man se de små metalkorn. (Foto: Wikimedia Commons)

Store ørkenområder er også gode at lede i, når man skal finde meteoritter. Her er det tørre klima og sandet nemlig med til at bevare meteoritterne, som ellers nemt nedbrydes af vind og vejr.

LÆS OGSÅ: Hvordan ved man, at en sten stammer fra Mars?

Selv forskere kan være i tvivl

Nogen gange støder forskerne på sten, der minder så meget om meteoritter, at de ikke kan afgøre, om det er det ene eller det andet.

»Der findes en jernklump, som man fandt på Bali, der officielt er en meteorit, men mange forskere er alligevel i tvivl. Det er et stykke metal, som har præcis den samme kemiske sammensætning, som en jernmeteorit, men strukturen passer ikke helt,« siger Henning Haack.

Jernklumpen fra Bali er også blevet testet for kosmisk stråling, og her stemmer tallene heller ikke helt overens.

»Kernerne i jernmeteoritter er beskyttet for kosmisk stråling, mens de flyver rundt ude i rummet, men når de flyver igennem jordens atmosfære ødelægges de ydre lag, og her bliver kernen så udsat for kosmisk stråling,« siger Henning Haack.

Den viden kan forskerne bruge til at undersøge, hvor længe meteoritten er blevet udsat for kosmisk stråling.

På den grønlandske ø Disko har man også tidligere fundet sten, som man i første omgang troede var meteoritter.

»Nogle gange opstår der store jernklumper ved vulkansk aktivitet, og de har meget til fælles med meteoritter, og her kan man blandt andet blive klogere ved at måle mængden af kosmisk stråling,« forklarer Henning Haack.

Hvis du selv imidlertid har fundet noget, der kunne være en meteorit, så opfordrer Geologisk Museum dig til at sende stenen ind til dem, samt at notere hvor og hvornår, du har fundet den.

Sidder du også med et spørgsmål til videnskaben, som endnu mangler at blive opklaret? Så må du meget gerne sende det til os på vores nye Spørg Videnskaben-brevkasse: sv@videnskab.dk. Du kan også få 77 af de bedste spørgsmål og svar i vores nyeste bog: 'Hvad gør mest ondt - en fødsel eller et hårdt spark i skridtet?'

LÆS OGSÅ: Meteorit styrtede ned i hus på Bornholm

LÆS OGSÅ: Meteorit slår hul i rumstationen: Derfor sker det så sjældent

LÆS OGSÅ: Citizen science: Hjælp en astronom

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk