De fleste af os føler, at vores verdenskort er uforanderligt. Men sådan er det ikke. De kontinentalplader, vi bor på, er i konstant bevægelse under vores fødder.
Nu har en forsker fra NASA kortlagt, hvordan Grønland har bevæget sig gennem Jordens historie.
Planetforskeren Yasmina M. Martos og hendes forskerkolleger har kortlagt den varme, der slipper væk fra Grønlands iskappe.
’Varmekortet’ har afsløret et langt varmt spor, der viser, hvordan den nordamerikanske kontinentalplade har bevæget sig gennem 100 millioner år: En periode, der er karakteriseret ved superkontinentet Pangaeas opbrud og udformningen af de kontinenter, vi kender i dag.
I løbet af de 100 millioner år har Grønland bevæget sig fra syd mod nord. På vejen har Grønland bevæget sig langsomt hen over en såkaldt ’plume’. Her vælder brændende varm lava op fra Jordens kappe i høje søjler og efterlader ’ar’ i Jordens skorpe i form af varme, tætte sten i undergrunden.
Den samme plume har senere skabt Island.
I filmen kan du følge Grønlands tur gennem Atlanterhavet og høre om, hvordan forskerne har båret sig ad.
Udover varmekortet har de gjort brug af tyngdekraft og en række andre geofysiske data. På den måde har de ’skrællet’ den kilometertykke is væk og kigget direkte på skorpen langt nede i Grønlands undergrund.
\ Læs mere
mdm