Ugens podcast: Har dyr menneskelige følelser?
Hvad skal vi lægge i en hunds logrende hale, en kats spinden og en kos ‘muh’? Vi undersøger det i denne uges podcast.
Har dyr menneskelige følelser

At dyr har følelser, vil enhver hunde- eller dyreejer nok være enig i. Men hvor mange af dyrenes følelser er nogle, som vi mennesker tillægger dem? (Foto: Shutterstock)

At dyr har følelser, vil enhver hunde- eller dyreejer nok være enig i. Men hvor mange af dyrenes følelser er nogle, som vi mennesker tillægger dem? (Foto: Shutterstock)

Da de økologiske landmænd i midten af april i år satte køerne på græs under den såkaldte ‘køernes festdag’, blev bondegårdsidyllen afbrudt af larmende protester.

Veganersammenslutningen Go Vegan var nemlig på barrikaderne, og deres budskab var klart: »Dyr har følelser!«

Vi ser nærmere på den sag og det omstridte spørgsmål i denne uges podcast på Videnskab.dk. 

Vores podcastredaktør, Jais Baggestrøm Koch, er blandt andet taget i Zoologisk Have for at snakke med Mads Frost Bertelsen, dyrlæge i Zoo og adjungeret professor på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet

»Jeg er en af dem, der holder lidt tilbage med at kalde det følelser. Menneskelige følelser er det i hvert fald ikke, men de har noget, som vi bedst kan beskrive som følelser,« fortæller han.

Der er også input fra Mickey Gjerris, lektor i bioetik på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, og Kia Ditlevsen, postdoc på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

VM-vinderen, aktiveringsproblemer og nyt om ‘Jydehaderen’

Vi runder naturligvis også nogle af de vigtigste historier fra Videnskab.dk i godt selskab med nyhedsredaktør, Jonas Salomonsen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk