Ugens podcast: Hvad er immunterapi?
I ét tilfælde er man lykkedes med, at fjerne brystkræft helt med hjælp fra eget immunforsvar, men hvilke risici findes der? Lyt med.
immunterapi hvad er det virker det udfordringer

Ordet 'immunterapi' er på kræftlægernes læber for tiden. Vi dykker ned i perspektiverne og udfordringerne ved behandlingsformen. (Foto: Colourbox)

Ordet 'immunterapi' er på kræftlægernes læber for tiden. Vi dykker ned i perspektiverne og udfordringerne ved behandlingsformen. (Foto: Colourbox)

Amerikanske forskere har fået en kvinde til at bekæmpe og overvinde sin brystkræft gennem immunterapi.

22 måneder efter behandlingen er hun stadig helt uden sygdomstegn, konkluderer forskerne i et studie, der er publiceret i Nature.

Resultatet lægger sig i forlængelse af andre studier, der viser, at man ved hjælp af immunforsvaret kan bekæmpe kræft.

Seneste podcast
Men hvad er immunterapi egentlig for noget? Får man færre bivirkninger end ved kemoterapi? Og hvornår bliver immunterapi foldet ud i stor skala på de danske hospitaler?

De spørgsmål vurderer professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet og centerleder på Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital, Per Thor Straten, i ugens podcast.

»Ideen med immunterapi er, i modsætning til kemoterapi, der går ind og direkte rammer og dræber kræftcellerne, at man skubber til immunsystemet, og så får man immunsystemet til finde kræftcellerne og slå dem ihjel,« forklarer han.

I podcasten har vi desuden hevet fat i professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, og Professor på T-celler & Cancer på DTU Nanotech, Sine Reker Hadrup.

Frygt for helium-tørke, overraskende islandske gener og nyt om borrelia

Podcasten runder også, i selskab med nyhedsredaktør Jonas Salomonsen, ugens vigtigste historier:

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.