Den blåfinnede tunfisk har været fraværende i Danmark de seneste 50 år. Men nu er den sjældne gæst tilbage.
Det er til stor glæde for danske fiskeentusiatier, heriblandt professor Brian MacKenzie, der har iværksat et nyt forskningsprojekt.
I weekenden fangede hans forskerhold, i samarbejde med 100 frivillige lystfiskere, hele 5 blåfinnede tun på mellem 130 og 285 kilo.
- Den blåfinnede tun er den største af tunfisk-arterne og kan veje helt op til 680 kilo.
- Den kommer typisk til de nordiske lande mellem september og oktober og kan spottes af almindelige mennesker, da den er kendt for at hoppe op af vandet.
- De mærkede tun anslås at veje mellem cirka 130 og 285 kg
- Deres størrelse gør dem til nogle af de største rovfisk i vores farvande, og de spiser bl.a. sild og makrel.
Kilde: Brian MacKenzie
Tunene blev mærket med en lille data-indsamler, som senere kan bruges til at beskrive tunens vandringsadfærd.
»Det er et fantastisk og vigtigt projekt, hvis vi skal sikre, at tunen ikke forsvinder igen,« siger Brian MacKenzie, der er projektleder og professor ved Institut for Akvatiske Ressourcer ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
Han håber, at mærkningen kan hjælpe til at forklare, hvorfor den blåfinnede tun er vendt tilbage til Skagerrak og Kattegat.
Forsker Peter Rask Møller, der ikke er med i projektet, glæder sig over, at den blåfinnede tunfisk nu igen plasker rundt i de danske farvande.
»Det er ikke noget, vi forskere havde forestillet os i vores levetid. Jeg skal ind og have rettet i mine forelæsninger, fordi de lige nu lægger op til, at den blåfinnede tun er uddød,« siger Peter Rask Møller, lektor ved statens ved Statens Naturhistoriske museum, Københavns Universitet.
Sensorer skal måle på flere forhold
De avancerede mærker, som forskerne satte på tunene, lagrer oplysninger om lysforhold, dybde og vandtemperatur.
Efter et år falder mærkerne af fiskene og flyder op til havoverfladen, hvorfra de sender data til en satellit og videre til forskerne.
Herudfra kan forskerne analysere, hvordan fiskene vandrer, og hvor de kommer fra. For eksempel ved man ikke, om de stammer fra Middelhavet eller Den Mexicanske Golf.
»Det spændende, at forskere kaster lys over deres adfærd,« siger fiskeforsker Peter Rask Møller om det nye forskningsprojekt.
Undersøgelsen skal ifølge Brian MacKenzie bidrage til at forklare, hvorfor tunen er kommet tilbage til Danmark, men også bidrage til at gøre fiskeriet af blåfinnet tun i Atlanterhavet og Middelhavet mere bæredygtigt.
»Med undersøgelsen kan vi forhåbentlig også svare på, hvor længe de er i Skandinavien. Lige nu ved vi ikke, om de er her i uger eller måneder,« siger han.
Mærkningsprojektet er et samarbejde mellem forskere fra DTU Aqua og Sveriges landbrugsuniversitet (SLU Aqua), WWF Verdensnaturfonden og mere end 100 frivillige sportsfiskere.
Forskerne forventer at sætte mærker på op til 40 tunfisk indtil 21. september, når forsøgsfiskeriet slutter.
Tunen dukkede pludselig op igen
Videnskab.dk har tidligere skrevet om, at tunen var forsvundet fra danske farvande, men pludselig begyndte der at dukke tun op i Grønland i 2012.
I efteråret sidste år fangede danske fiskere så den første tun ved Skagerrak, hvilket blev udråbt til at være en sensation.
Da fiskere og forskere stævnede ud i på havet lørdag og fik hele fem tunfisk på krogen, var det første gang siden 1960erne, at man er lykkedes med at udføre målrettet fiskeri på tun i Danmark.
»Jeg glæder mig over, at tunene endelig er kommet tilbage, og nu er det ved at være alvor, at de er her,« siger Peter Rask Møller.
Mysterie, hvorfor tunen forsvandt
Men hvorfor forsvandt tunen egentlig? Og hvorfor kom den tilbage?
Det kan ingen af forskerne svare på, men de gætter begge på, at en stor fiskeindustri bærer en del af skylden:
»Fiskene forsvandt formentlig på grund af den enorme fiskefangst af tunene i hele deres udbredelsesområde, men også deres føde. Det svarer til, at de kom her for at få mad, og så blev alt maden taget fra madbordet,« siger Brian MacKenzie.
Den store fiskefangst fik EU til at pålægge strengere regelsæt for fiskeriet. Det kan i dag være en af forklaringerne på, at de nu er tilbage igen, mener Brian MacKenzie.
Men også klimaet kan spille en rolle, mener Peter Rask Møller, da vores farvande er blevet varmere, og det kan muligvis have en positiv indvirkning på tunfiskene i Skandinavien.
Klimaets indvirkning på tunfiskene er dog endnu ikke blevet undersøgt.