Tropiske storme er blevet mere ødelæggende – og tendensen fortsætter
Klimaforandringerne viser sit grimme ansigt og totalødelægger større og større landområder.
orkaner fremtiden værre klimaforandringer data

Mexico Beach i Florida 14. oktober 2018, efter at orkanen Michael var gået i land 10. oktober. Med vindstød på op til 249 km i timen smadrede orkanen de kystnære byer i området, oversvømmede gaderne og efterlod et spor af ødelæggelse. (Foto: FEMA/ K.C. Wilsey)

Mexico Beach i Florida 14. oktober 2018, efter at orkanen Michael var gået i land 10. oktober. Med vindstød på op til 249 km i timen smadrede orkanen de kystnære byer i området, oversvømmede gaderne og efterlod et spor af ødelæggelse. (Foto: FEMA/ K.C. Wilsey)

Klimakritikere har afvist det, men den er desværre god nok: Klimaforandringerne gør tropiske storme såsom orkaner større og mere ødelæggende år for år.

Det viser i hvert fald ny dansk forskning, hvor forskere har kortlagt ødelæggelsernes omfang efter orkaner i USA fra 1900 til 2018.

For 100 år siden totalødelagde amerikanske tropiske storme gennemsnitligt i omegnen af 500 kvadratkilometer om året, viser den nye forskning. Det tal er i dag steget til 1.500, selv når forskerne har taget højde for den demografiske og økonomiske udvikling - hvordan de har gjort det, vender vi tilbage til.

Det nye forskningsresultat slår ifølge én af forskerne bag studiet fast, at man kun kan benægte stigningen i ødelæggelserne på grund af tropiske storme, hvis man insisterer på at vende det blinde øje til beviserne.

»Vores nye datasæt viser klart, at uanset om man ser på ødelæggelserne omfang målt i dollar eller i antal totalødelagte kvadratkilometer, er der en klar tendens til stigende ødelæggelser på grund af tropiske storme år for år,« siger førsteforfatteren til det nye studie, lektor Aslak Grinsted fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, da Videnskab.dk fanger ham på telefonen. 

»Klimamodeller forudsiger, at klimaforandringerne vil lede til større ødelæggelser, og min mavefornemmelse er, at det netop er det, som vi ser i de historiske data,« siger han.

Det nye studie er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

orkaner fremtiden værre klimaforandringer data

Klik på billedet for at zoome ind. Illustrationen her viser, hvor mange kvadratkilometer som er blevet totalødelagt af amerikanske tropiske storme mellem år 1900 og 2018. Den store stigning er sket indenfor de seneste 20 år. (Illustration: Aslak Grinsted/ Niels Bohr Institutet)

På tide, at nogen finder ud af at udregne effekten af orkaner på en ny måde

Det er på tide, at forskere finder en ny måde at beregne de skadelige effekter af orkaner, så man klart kan se, om orkanerne bliver kraftigere og mere ødelæggende henover årtierne.

Sådan lyder en kommentar til det nye studie fra professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Miljøvidenskab.dk på Aarhus Universitet, da Videnskab.dk får fat på ham på telefonen, mens han er til klimakongres i USA.

Jørgen E. Olesen har ikke deltaget i det nye studie, men han fortæller, at mangel på kvalificerede måder at sammenligne skader efter orkaner har gjort det muligt for klimakritikere at så tvivl om, hvorvidt klimaforandringerne overhovedet har den negative effekt, som mange forskere påstår.

»Tillykke til Aslak for at komme på den idé at regne det ud på den her måde. Det er rigtig god måde at gøre det på. Jeg håber, at det betyder, at vi snart kan slutte diskussionen om, hvorvidt orkaner bliver mere og mere ødelæggende. Det bliver de, og den diskussion bør der være lukket ned for nu,« siger Jørgen E. Olesen.

LÆS OGSÅ: Hvordan adskiller cykloner sig fra orkaner og tyfoner?

Svært at sammenligne ødelæggelser fra årti til årti

For at måle om tropiske storme bliver større, hyppigere og mere ødelæggende, kigger forskere traditionelt på, hvor meget forskellige stormes ødelæggelser har kostet amerikanerne omregnet til nutidens dollar.

På den måde kan forskerne sammenligne ødelæggelserne forårsaget af eksempelvis orkanen Hazel, der ramte South Carolina i 1954 og kostede 281 millioner i datidens dollar, med orkanen Irma, som ramte blandt andet Floria og South Carolina i 2017 og kostede 64,8 milliarder dollar.

Tager man højde for inflation og stigning i velstand samt befolkningstæthed, får man to sammenlignelige tal, der viser, hvor meget Hazel ville have kostet i nutidens dollar.

»Problemet med denne type beregninger er, at nogle gange rammer tropiske storme rige områder, mens de andre gange rammer ikke så rige områder. Så er det svært at sammenligne ødelæggelsernes omfang, hvis man kun kigger på det økonomiske tab,« forklarer Aslak Grinsted.

Forskeren forklarer også, at der de seneste 100 år har været en meget stor stigning i velstand, så selvfølgelig ødelægger tropiske storme for mere og mere. Det skal tages ud af ligningen, hvis man udelukkende vil kigge på, om stormene er blevet mere ødelæggende.

LÆS OGSÅ: Forsker: ’En Katrina-orkan vil slå til hvert andet år’

orkaner fremtiden værre klimaforandringer data

Et smadret hus efter orkanen Katrina, der fra 23. til 31. august 2005 bevægede sig fra sit dannelsessted nord for Cuba over Florida til Louisiana, hvor den ramte byen New Orleans 29. august. (Foto: Aslak Grinsted)

Undersøgt ødelæggelserne efter 247 tropiske storme

For at komme omkring netop dette problem har Aslak Grinsted i det nye studie udviklet en ny metode til at kigge på omfanget af ødelæggelser efter en tropisk storm.

I stedet for at kigge på økonomisk tab målt i dollar, kigger han på, hvor stort et areal en tropisk storm har totalødelagt.

Den metode viser, at Hazel totalødelagde et areal svarende til 2.100 kvadratkilometer – altså total ødelæggelse af alt velstand, hvilket vil sige huse, ejendele og så videre, inden for et område på 2.100 kvadratkilometer.

Sammenlignelige tal viser, at Irma totalødelagde 2.300 kvadratkilometer, mens Katrina, som ramte Louisiana i 2005, ødelagde 7.600 kvadratkilometer.

Du kan se et eksempel på udregningsmetoden i boksen under artiklen.

Orkanen Harvey var værst

Den mest ødelæggende tropiske storm i USA til dato var Harvey fra 2017.

Den totalsmadrede et areal på 12.000 kvadratkilometer, hvilket svarer til 4 gange Fyns størrelse.

Samlet set har Aslak Grinsted undersøgt de arealmæssige ødelæggelser af 247 tropiske storme og orkaner fra år 1900 til 2018, og de tal kan han sammenligne.

»På den måde tager vi nogle usikkerheder ud af ligningen, eksempelvis stigningen i velstand, eller om en orkan har ramt et tyndt eller tæt befolket område,« siger Aslak Grinsted.

LÆS OGSÅ: Rapport: Danmarks klima bliver varmere og vådere i fremtiden

Stigende trend i ødelæggelsernes omfang

Når forskerne ser på dataen, viser den, at der gennemsnitligt er blevet ødelagt omkring 1.000 flere kvadratkilometer fra årti til årti.

»Den store stigning er sket inden for de seneste 20 år. Derudover har vi i vores beregninger ikke taget med, at folk selvfølgelig lærer af orkanernes ødelæggelser og bygger stærkere huse og veje. Gjorde de ikke det, ville stigningen være endnu større, hvilket er et udtryk for, at orkaner bliver kraftigere og kraftigere,« siger Aslak Grinsted.

»Når man sammenholder vores resultater med fremskrivninger fra klimamodeller, giver det et klart billede af, at vi må indstille os på, at der kommer flere af de mest destruktive orkaner i fremtiden.«

Herunder kan du se en visualiering af udviklingen fra 1900 til 2018:

LÆS OGSÅ: Forstå, hvorfor klimaforandringer skaber ekstremt vejr

LÆS OGSÅ: Hvad styrer vores klima?

LÆS OGSÅ: Derfor kan man ikke sprænge en orkan i stykker med en atombombe

Sådan udregner forskerne med den nye metode ødelæggelserne efter storme og orkaner
  • Orkanen Hazel ramte South Carolina i 1954.
  • På det tidspunkt boede der 178.000 mennesker inden for et område af 10.000 kvadratkilometer af det sted, hvor Hazel gik i land.
  • Velstanden var på daværende tidspunkt 7.625 dollar per indbygger.
  • Inden for de 10.000 kvadratkilometer var velstanden derfor 178.000*7.625 dollar, hvilket svarer til 1.357 millioner dollar.
  • Forsikringsopgørelser viser, at skaderne dengang blev opgjort til 281 millioner dollar.
  • Det betyder, at 281/1.357 millioner dollar = 21 procent af velstanden inden for de 10.000 kvadratmeter blev ødelagt.
  • Det svarer til et totalødelagt areal på 2.100 kvadratkilometer.
  • Forskerne kan lave samme udregning for alle storme og ødelæggelser og få sammenlignelige tal.

Tallene til udregningerne får forskerne fra både historiske befolkningskort, databaser for historisk velstand i givne områder, vejrdatabaser for orkaners færden og forsikringsdatabaser for orkaners ødelæggelser.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.