Tyfoner, cykloner, orkaner... Hvad er forskellen?
Kraftige orkaner, cykloner og tyfoner rammer med jævne mellemrum rundt omkring i verden. Få forklaringen på, hvad der adskiller de forskellige vejrfænomener.
Matthew orkaner tyfoner cykloner

Her ses orkanen Matthew i 2016 på vej gennem Caribien med kurs mod Floridas kyst. (Foto: NASA)

Her ses orkanen Matthew i 2016 på vej gennem Caribien med kurs mod Floridas kyst. (Foto: NASA)

Lig, smadrede hjem og fortvivlede mennesker, som leder efter deres forsvundne familiemedlemmer.

Når orkaner raser, mister mange mennesker ofte livet.

Men hvad er en orkan egentlig, og hvordan adskiller den sig fra eksempelvis en cyklon eller en tyfon?

Videnskab.dk har allieret sig med meteorolog Flemming Praëm-Larsen for at få styr på begreberne bag de blæsende, tropiske vejrfænomener. Vi begynder med cyklonerne.

En cyklon er et lavtryk

Flemming Praëhm-Larsen indleder med at fastslå, at en cyklon i virkeligheden er et andet udtryk for et lavtryk - altså, et område af atmosfæren med lavere tryk end omgivelserne.

Der skelnes grundlæggende mellem:

  • Tropiske cykloner
  • Cykloner uden for troperne (såkaldt 'ekstratropiske cykloner'. Disse kalder vi normalt bare kalder for lavtryk og er dem, vi kender fra vejrudsigten herhjemme).

Tropiske cykloner får altid stor offentlig bevågenhed, fordi de kan have alvorlige konsekvenser for skibstrafik på havet og stor ødelæggende kraft, hvis de går i land.

»De lavtryk, som dannes nede i de varme, tropiske områder, kaldes tropiske cykloner. De bliver typisk dannet ude over vand, som er mere end cirka 26,5 grader varmt. Det er det varme vand, som er hovedkilde til den energi, som driver en tropisk cyklon,« siger meteorolog Flemming Praëm-Larsen fra Danmarks Meterologiske Institut (DMI).

De tropiske cykloner lever altså med andre ord af den varme, der frigives, når vanddampen fra det varme vand kondenserer ved opstigning i skyerne.

LÆS OGSÅ: Cykloner avler cykloner

Kært barn har mange navne...

Den præcise betegnelse for en tropisk cyklon er en tyfon – og det hænger sammen med cyklonens geografiske udbredelse, forklarer Flemming Praëm-Larsen.

»Kært barn har mange navne, og det kan godt virke lidt forvirrende. En tyfon er en tropisk cyklon, som dannes i den vestlige del af det nordlige Stillehav. Men det er også det samme fænomen, som en cyklon. Du kan også høre det omtalt som en hurricane,« siger Flemming Praëm-Larsen.

Ifølge Flemming Praëhm dækker: 

  • tropiske cykloner
  • tyfoner
  • hurricanes

.. altså over det samme vejrfænomen forskellige steder i verden. 

På kortet herunder kan du få et overblik over, hvorhenne man bruger hvilke betegnelser.

LÆS OGSÅ: Varmere klima skaber flere tropiske cykloner

orkaner tyfoner cykloner

På kortet kan du se navne for tropiske lavtryk af storm- og orkanstyrke forskellige steder i verden samt de oftest fulgte baner. (Grafik John Cappelen / DMI)

Hvad så med orkanerne?

Med det på plads må det være på tide at kaste et blik på, hvordan man betegner de forskellige vindstyrker, som følger med de tropiske lavtryk.

Når tropiske cykloner resulterer i overfladevindhastigheder på mindst 17 meter i sekundet, kaldes de normalt for en tropisk storm, og stormen gives et specifikt navn.

Hvis vindhastighederne når op på 33 meter i sekundet, kaldes de orkaner.

»Orkan er bare betegnelsen for en vindstyrke, ligesom kuling og storm betegner forskellige vindstyrker,« siger Flemming Praëhm-Larsen fra DMI.

LÆS OGSÅ: Klimaforandringer kan få orkaner til at eskalere i fremtiden

Sådan kategoriseres orkaner

Når man skal kategorisere tropiske orkaner, bliver de ofte kategoriseret efter den såkaldte Saffir-Simpson-skala, som inddeler orkanerne efter barometer-trykket i stormens centrum og vindhastigheden. (Se boksen under artiklen)

Da tyfonen Haiyan - som i øvrigt hed Yolanda, inden den entrerede filippinsk farvand - gik i land i Filippinerne i november 2013, måltes ifølge DMI vindhastigheder på mere end 250 kilometer i timer.

Det svarer til en orkan af den kraftigste kaliber – en kategori fem-orkan.

Til sammenligning satte de mest udsatte vindmålere i Danmark rekord 28. oktober 2013 ved at måle en middelvind på 142,2 kilometer i timen svarende til en kategori 1-orkan.

Ingen tropiske cykloner på vej til Danmark

Ser vi ikke på middelvinden, men derimod på enkelte vindstød, var de danske vindstød også i dansk rekordklasse med 192,6 kilometer i timen under orkanen i Danmark 28. oktober 2013.

Det svarer ifølge DMI til vindstød af kategori 3-styrke.

I Filippinerne er der ifølge myndighederne målt vindstød på mere end 300 kilometer i timen.

Ifølge Flemming Praëm-Larsen behøver vi dog ikke bekymre os over, om Danmark skulle blive ramt af orkaner, der er ligeså kraftige som tyfonen Haiyan.

»Vi kan ikke få en tropisk cyklon. Det er vandet ikke varmt nok til omkring Danmark, men har haft temmelig kraftige storme og orkanstyrke i Danmark. Men der er stadig langt op til de niveauer, som vi lige har set i Filippinerne,« siger Flemming Praëhm-Larsen. 

LÆS OGSÅ: Hvorfor hedder storme Allan eller Bodil?

LÆS OGSÅ: Hvad gør fuglene, når det stormer?

Artiklen blev første gang publiceret 11. november 2013.

Tyfonen Haiyan bredte sig over 600 kilometer og havde vindestyrke på op mod 300 kilometer i timen, da den nærmede sig Filippinerne i 2013. Videoen af Haiyan er stillet til rådighed af UW-Madison SSEC/CIMSS

Saffir-Simpson-skalaen over tropiske orkaner

 
Type                   Kategori       Centertryk [hPa]   Vindhastighed [m/s]
Tropisk lavtryk   TD                    -                                  17,5
Tropisk Storm    TS                    -                                   17,5-32,6
Tropisk orkan     1                     >980                            32,7-42,4
Tropisk orkan     2                     965-980                      42,5-48,9
Tropisk orkan     3                     945-965                      50,0-57,9
Tropisk orkan     4                     920-945                      58,0-68,9
Tropisk orkan     5                     920                              >69,0

Kilde: DMI

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk