Dumpe brøl fra store lastbiler og pulserende svisj-svisj fra en strøm af passerende biler er hverdagslyde for mange, som lever i byerne eller i nærheden af vigtige trafikårer. Vi tænker måske ikke engang over det.
Men nu tyder ny forskning altså på, at støjen fra bilerne kan have betydning for helbredet.
»Det at blive udsat for trafikstøj med over 60 decibel er forbundet med for højt blodtryk hos unge og midaldrende,« siger Theo Bodin fra Universitetssygehuset i Lund ifølge en pressemeddelelse.
Og for højt blodtryk er en vigtig risikofaktor for hjerte- og karsygdomme som hjerteinfarkt og apopleksi, understreger forskeren.
Tusindvis af skåninger
Bodin og kollegaerne fra Universitetssygehuset i Lund brugte resultaterne fra en stor folkesundhedsundersøgelse til at søge efter sammenhænge mellem støj og sundhed.
I undersøgelsen havde 24.238 skåninge mellem 18 og 80 år svaret på en række spørgsmål om deres helbred og livsstil. Et af spørgsmålene var, om deltagerne havde højt blodtryk.
Desuden brugte forskerne et geografisk informationssystem (GIS) til at finde ud af hvor meget trafikstøj, der var på de steder, hvor personerne i undersøgelsen boede.
Og resultaterne viste altså, at personer som levede med daglig trafikstøj på over 60 decibel – omkring lydniveauet af en almindelig samtale – oftere rapporterede om højt blodtryk.
Dette gjaldt specielt for unge og midaldrende personer, mens støjen ikke så ud til at have nogen særlig effekt på dem over 60.
Støjen har skylden
Men er det støjen, som skaber problemerne?
Man kan jo for eksempel spekulere på, om personer, som bor ved trafikerede veje, af en eller anden grund også har en hjertefjendtlig livsstil.
Men det ser det ikke ud til, mener forskerne.
Sammenhængen mellem støj og blodtryk ser ud til at gælde, selv efter at både køn, vægt, alkoholindtagelse, træning, uddannelse, rygning og økonomisk og social status er taget med i beregningerne. Det ser heller ikke ud til, at faktorer som søvnproblemer eller dårlig økonomi har noget at sige.
Hvorfor støjen ikke ser ud til at have nogen effekt på ældre mennesker, er imidlertid et større mysterium.
»Effekten af støj bliver måske mindre vigtig, eller vanskeligere at opdage, i forhold til andre risikofaktorer som kommer med højere alder,« spekulere Bodin.
»Eller det kan være at irritation over støj varierer med alderen.«
Eller måske kunne man – på yderst uvidenskabelig vis – spekulere på, om der faktisk findes visse fordele ved at blive en smule tunghør på sine gamle dage?
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov