Kun få dage efter sidste uges lancering af hjemmesiden ’Ulvefrit.dk’, hvis erklærede formål er ’at samle underskrifter mod fritlevende ulve i Danmark’, fremsatte de tre jægere, der er initiativtagere til underskriftindsamlingen, i medierne en påstand om, at der skulle være udsat tre par ulve i Danmark.
Skulle ulvene være udsatte og ikke naturligt indvandrede, kan man retfærdiggøre at skyde dem.
Også syd for grænsen florerer denne slags teorier. Den tyske ulveforsker Ilka Reinhardt fra forskningsinstitutionen Wildbiologisches Büro LUPUS i delstaten Sachsen beskriver situationen som følger:
»Alle steder, hvor ulve vender tilbage, fortælles der historier om, at de skulle være udsatte. I Svejts siges det, at ulve er blevet udsat fra helikopter, mens de i Tyskland skulle være blevet sluppet løs fra biler – de bliver omtalt som Kofferraum-Wölfe(bagagerumsulve).«
En ung ulv vandrede 1.550 km
Ilka Reinhardts forskningsinstitution er selv blevet beskyldt for at udsætte ulve i Tyskland.
I 2009-2010 undersøgte de, hvor langt unge tyske ulve vandrer, når de forlader deres forældre territorium, ved at udstyre seks unge ulve med GPS-radiohalsbånd, så man via satellit kunne følge deres færden.
Et af individerne, en et-årig han, tilbagelagde på 47 dage over 1.550 kilometer og endte i Hviderusland.
Det blev af ulvemodstandere taget som bevis for, at den pågældende han i virkeligheden måtte være blevet fanget i Hviderusland og udsat af forskerne i Tyskland, men nu vendte tilbage til sit hjem.
Er ulvene i Lausitz hemmeligt udsatte?

Som i Danmark udryddede man i Tyskland ulven tilbage i 1800-tallet.
Men i år 2000 ynglede det første vilde ulvepar i Tyskland i omkring 150 år, nærmere bestemt i Lausitz-regionen i Østtyskland. De kom fra Polen, hvor en stor ulvebestand findes, og hvor ulvene i årene forinden havde etableret sig tæt på grænsen til Tyskland.
Snart fulgte flere polske ulve ind i Tyskland, og i løbet af små 10 år havde man allerede en pæn bestand i Lausitz.
Men ulvemodstandere påstod, at de tyske ulve i virkeligheden var blevet udsatte, og en stor artikel i avisen BILD stillede spørgsmålet: »Er 40 ulve blevet hemmeligt udsat i Lausitz?«
Sået tvivl om DNA-analyser
Ilka Reinhardt fortæller, hvordan selv resultater af DNA-analyser bliver forkastet af skeptikerne:
»Da der blev fremlangt DNA-bevis for, at de tyske ulve kom fra Polen, blev der sat spørgsmålstegn ved undersøgelserne, fordi analysen blev foretaget af et polsk DNA-laboratorium. Nu er det et tysk DNA-laboratorium, der står for analyserne, men det forhindrer stadig ikke, at der bliver sået tvivl om resultaterne.«
Der er dog rent biologisk betragtet intet som helt overraskende eller mærkeligt ved, at vi nu får tyske ulve på besøg, præcis som de gør det i Holland og Belgien.
I vores del af Europa oplever vi i disse år det, som man har set masser af eksempler på andre steder, både i resten af Europa og Nordamerika:
At hvis ulven får lov, så er den usædvanlig dygtig til at vende tilbage til områder, hvor den før har levet. At vi fik tyske ulve til Danmark var kun et spørgsmål om tid.