Stigende antal kejsersnit ændrer evolutionen

Annonce:

Flere og flere kvinder får i dag kejsersnit på grund af for smalt bækken, og det kan have indflydelse på den menneskelige evolution, påpeger et nyt studie. Det skriver bbc.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet PNAS.

Forskerne vurderer, at der i 1960’erne ikke var plads til barnet i fødselskanalen i 30 ud af 1.000 tilfælde, og at tallet er steget til 36 ud af 1.000 i dag.

Generne fra disse mødre ville før i tiden ikke blive ført videre, da både moderen og barnet ville dø i barselssengen.

Ifølge Philipp Mitteroecker, der er lektor i biologi på University of Vienna i Østrig, har man længe forsøgt at forstå, hvordan flere og flere kvinders fødselskanaler kan være så smalle, at det er umuligt for dem at føde børn.

»Uden moderne medicinsk intervention var disse problemer ofte livsfarlige, og det er, fra et evolutionært perspektiv, naturlig selektion,« siger han til bbc.com.

LÆS OGSÅ: Kan kejsersnit gå ud over kvinders evne til at føde naturligt?

Annonce:

»Kvinder med et meget smalt bækken ville ikke have overlevet at føde for 100 år siden. Det gør de nu, og de videregiver de gener, der koder for et smal bækken, til deres døtre,« fortsætter Philipp Mitteroecker.

Forskerne udtænkte en matematisk model ved hjælp af data fra World Health Organization og andre store fødselsundersøgelser.

De fandt ud af, at nyfødte børn med tiden er blevet mere sunde og dermed også større, men at menneskets fødselskanaler ikke har vokset sig bredere gennem årene.

Denne udvikling ville muligvis kunne bremses, hvis der ikke fandtes kejsersnit.

»En del af denne selektive kraft, altså tendensen til mindre spædbørn, er forsvundet på grund af kejsersnit. Vores intention er ikke at kritisere medicinsk indblanding. Men det har haft en evolutionær effekt,« siger Philipp Mitteroecker til bbc.com.

Philipp Mitteroecker forudser, at den evolutionære tendens vil fortsætte i fremtiden, men kun til en vis grad. Han tror ikke på, at størstedelen af alle børn en dag vil blive født ved kejsersnit.

LÆS OGSÅ: Kejsersnit giver babyer anderledes bakterier

Annonce:

LÆS OGSÅ: Gigantstudie forbinder kejsersnit med en række kroniske sygdomme

pmd

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts