8.336 meter under havets overflade støder man ikke på mange dyr. Man kan dog tilsyneladende godt blive mødt af en cirka 20 centimeter lang, bleg fisk.
Den såkaldte dybhavssneglefisk (Pseudoliparis) blev for nylig filmet på en ekstrem dybde i det sydlige Japan, og det er det dybeste, man nogensinde har observeret en fisk.
Den forrige rekordholder var af samme art og befandt sig på 8.178 dybde – altså med 158 meter ned til den nye titelholders rekord.
Der findes over 300 forskellige arter af sneglefisk, hvoraf mange faktisk lever på lavvande i floder og lignende. Nogle af arterne har dog tilpasset sig, så de kan leve på dybder med voldsomt tryk.
På otte kilometers dybde oplever fiskene 80 megapascal, som svarer til et 800 gange større tryk sammenlignet med på havets overflade, og det kræver en helt særlig krop.
De har blandt andet ikke en svømmeblære, som er et organ, de fleste fiskearter bruger til at regulere deres vertikale position i vandet.
I stedet har forskere fundet ud af, at de bruger en geléagtig væske og en særlig type muskelenzymer til at kontrollere deres opdrift.
Forskerne bag, som er fra University of Western Australia i Australien, mener, at de 8.336 meter må være meget tæt på den maksimale dybde, som fisk kan nå ned på.
»Hvis den her rekord bliver slået, bliver det kun lige akkurat, potentielt kun med nogle få meter,« siger Alan Jamieson, der er professor i biologi og en af forfatterne bag studiet, til BBC.

jso