Gode muligheder for at dyrke økologiske sojabønner i Danmark træder nærmere.
Det sker takket være resultater og erfaringer fra et forskningsprojekt ved Aarhus Universitet.
Projektet hedder ‘Dansk, økologisk dyrkning af sojabønner til fødevare- og foderformål’, og ledes af forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet
Til gavn for mange
Projektet har til formål at frembringe danske, økologiske dyrkede sojabønner af god kvalitet, som basis for fremstilling af vegetabilske alternativer til mejeriprodukter.
Det vil være til gavn og glæde for forbrugere, der fravælger komælksprodukter.
Tillige vil danskproducerede sojabønner kunne anvendes som foder i den økologiske husdyrproduktion. Sojabønner indeholder 40-42 procent protein med en gunstig aminosyresammensætning. Endvidere indeholder bønnerne 16-18 procent fedt med en relativt høj andel af flerumættede fedtsyrer.
»Vores mål er at udvikle en økologisk dyrkningsvejledning for sojabønner under danske forhold. De seneste par års dyrkningsforsøg har givet positive resultater, så der er grund til at være optimistisk,« siger seniorforsker Jens Petersen, Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Sojabønner under danske himmelstrøg
I dyrkningsforsøgene anvendte forskerne GMO-frie sojabønnesorter fra Mellemeuropa.
I år er der inddraget gamle svenske sorter fra Nordisk Genbank.
Forsøgsresultaterne viser blandt andet, at sojabønner kræver en jordtemperatur på 10°C ved såning, efterfulgt af en lun og stabil periode for at sikre en god etablering.

Vanding fremmer dels sojabønnernes symbiose med kvælstofdannende knoldbakterier, dels væksten og frøsætningen.
Rækkeafstand, næringsforhold, tørring og andre praktiske dyrknings- og høstforhold er beskrevet og kommenteret i rapporten fra forsøget.
Sammenlignet med afgrøder som hestebønner, lupiner og markærter, kan sojabønner give et pænt dækningsbidrag.
Der er dog en vis risiko forbundet med dyrkning af sojabønner, da de skal høstes forholdsvis sent i sæsonen.
Her er vejret nemlig ustabilt og det kan være vanskeligt at opnå en lav vandprocent i bønnerne.
Udveksling af erfaringer
Der er stigende interesse for at dyrke sojabønner i tempererede klimaområder i Europa, herunder Danmark. Behovet for at formidle forsøgsresultater og praktiske erfaringer var i juni 2010 anledningen til en temadag kombineret med markvandring på fakultets forsøgsstation i Jyndevad.
Eksperter fra Østrig, Sverige og Danmark bidrog med indlæg om sojabønnemarkedet, dyrkning af sojabønner, anvendelse af sojabønner samt økonomien i dyrkning af sojabønner. Bilagene fra mødet er samlet i en rapport, som du kan læse mere om nedenfor.
Projektet ‘Dansk, økologisk dyrkning af sojabønner til fødevare- og foderformål’ udføres i samarbejde med Naturli’ Foods A/S og Videncenter for Landbrug med støtte fra Fødevareministeriet.
Lavet i samarbejde med Aarhus Universitet
\ Kilder
- Læs mere om projektet Dansk, økologisk dyrkning af sojabønner til fødevare- og foderformål
- Resultater fra forsøgene: Dansk, økologisk dyrkning af sojabønner til fødevare- og foderformål – resultater 2009 , Intern rapport, Markbrug nr. 25, april 2010
- Bilag fra temadagen: Dansk, økologisk dyrkning af sojabønner til fødevare- og foderformål – temadag og markvandring 22. juni 2010 , Intern rapport, Markbrug nr. 27, juni 2010