Kan farver give bedre hukommelse?
Et nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan det påvirker folks evne til at huske pi’s decimaler, hvis tallene har farver.
international pi-dag 3,14 huske decimaler udenad farver

14. marts er international pi-dag, hvor det lange tal fejres i hele verden. (Foto: Shutterstock)

14. marts er international pi-dag, hvor det lange tal fejres i hele verden. (Foto: Shutterstock)

3 og uendeligt mange decimaler

Det er pi.

Tallet får man, hvis man dividerer en cirkels omkreds med dens diameter, men de fleste kender nok bare pi som 3,14.

Rundt omkring i verden dyster hukommelsesmestre dog i at huske flest mulige af pi's decimaler udenad.

Verdensrekorden er på intet mindre end 70.000. Det var inderen Rajveer Meena, som 21. marts 2015 brugte 10 timer på at stå med bind for øjnene og sige tallet pi.

Samspil mellem sanser og hukommelse under lup

Nu skal danske forskere undersøge, hvordan farver kan påvirke folks evne til at huske pis decimaler.

Projektet kan give os ny viden om sammenhængen mellem det, vi sanser, og det, der lagres i vores hukommelse.

»Når vi skal genkalde os et eller andet, så skal vi hive det ud af hukommelsen. Det findes der forskellige strategier til at gøre,« siger psykolog og lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi Thomas Alrik Sørensen fra Aalborg Universitet. 

»Vi vil gerne undersøge, hvordan folk lærer en fast talrække som pi med brug af farver,« siger Thomas Alrik Sørensen, der skal lede det nye forskningsprojekt.

Træning, hvor man bruger farver

Forskerne har lavet nogle træningsark, hvor hvert tal i pi har en bestemt farve. Så alle to-taller for eksempel er blå, mens alle tre-taller er røde.

Nu skal forskerne rekruttere i alt 40 deltagere, som, primært via internettet, skal træne i at huske pi med så mange decimaler, som muligt.

Efter 4, 8 og 12 uger vil forskerne teste deltagernes evne til at huske pi. Der er ikke noget krav om, at man skal have trænet i at huske pi i forvejen.

»Vi vil faktisk helst ikke have, at man kan for mange decimaler. Vores ideelle ønske er, at det er folk, som ikke har haft så meget erfaring med det,« siger Thomas Alrik Sørensen. 

»Samtidig kræver det også en indsats af folk, så man skal have en interesse for at lære pi,« siger han, der endnu ikke kan afsløre for meget om forskningsprojektets metoder, da den viden kan påvirke forsøgsdeltagerne og dermed studiets resultateter.

Erfaringer påvirker vores oplevelser af verden

I forskningsprojektet vil forskerne undersøge, hvordan folks hukommelse udvikler sig under en træningsperiode.

Projektet kan give større viden om, hvordan vi lagrer information, og hvordan vores erfaringer påvirker det, vi husker.

»For at tage et banalt eksempel: Første gang man drikker et glas vin, vil de fleste nok opleve en udbredt surhed i smagen. Efterhånden som man udvikler sine smagskategorier for vin, bliver ens oplevelse også anderledes,« siger Thomas Alrik Sørensen og spørger:

»Hvordan spiller vores hukommelse og tidligere erfaringer ind på, hvordan vi oplever ting?«

Ifølge Thomas Alrik Sørensen skal man ikke regne med at få en bedre hukommelse generelt af at blive bedre til at huske pi.

»Folk, som kan huske mange decimaler i pi, kan ikke nødvendigvis overføre den evne til at huske andre ting. Men måske kan man lære sig nogle strategier i projektet her, som man kan bruge i andre dele af livet,« siger han.

Pi huske decimaler udenad hukommelse udenadslære sanser påvirke farver

Forskningsprojektet går i gang så snart som muligt. Læs mere på Center for Cognitive Neurosciences Facebookside. Foto viser pi med 2.715 decimaler. (Foto: Shutterstock)

Tre-tal står i cykelskuret, et-tallet i porten

Den danske indehaver af rekorden i at huske pi-decimaler er Mark Aarøe Nissen. Han kan huske 22.000 decimaler i pi udenad.

»At huske ting handler i bund og grund om at linke det sammen med anden information, at associere det med noget andet,« skriver han til Videnskab.dk.

En farve er et eksempel på en associativ knage, som man kan hænge information op på. Men det findes også andre knager, forklarer Mark Aarøe Nissen. 

»Knagerne behøver ikke være visuelle. Når jeg husker tal eller spillekort, har jeg helt bestemte følelser, som er stærkt associeret med tallene eller kortene,« fortæller han.

Pi som en rejse eller en cykeltur

Når Mark Aarøe Nissen skal huske pi med 22.000 decimaler, bruger han en gammel, græsk huskemetode kaldet locus-metoden.

Den metode kan du læse mere om i denne artikel: Du kan træne dig til superhukommelse på få uger

Locus-teknikken handler om, at hver ting eller hvert tal, man skal huske, kobles til et sted. For eksempel din cykeltur på arbejde.

Når du skal huske pi, skal du blot memorere din cykeltur, hvor du har knyttet bestemte steder på ruten til et bestemt tal.

Tretallet kan være cykelskuret, ettallet er porten, firetallet er første lyskryds osv. osv.

Når du skal genkalde dig pi’s decimaler tager du på en mental rejse – turen på arbejde.

Levende billeder er lettere at huske 

Den type hukommelsestræning, som Locus bygger på, kan typisk bruges i andre sammenhæng – hvis du skal huske en lang tale, holde et langt standup show eller lignende.

Mark Aarøe Nissen fortæller desuden, at det er nemmere at huske ting, hvis man gør de visuelle billeder levende.

»Eksempelvis er det nemmere at huske et billede af, at man bliver spist af en tiger end et statisk billede såsom et billede af et æble,« fortæller han.

Kan farveskift få os til at huske pi?

Spørgsmålet er nu, om man kan opnå det samme med farver, som gennem en mental rejse.

Kan man ved at knytte farver til de enkelte tal lære at huske mange decimaler?

De nyeste endnu upublicerede resultater af Thomas Alrik Sørensens forskning i folks evne til at huske kinesiske tegn har vist, at det er folks kendskab til tegnet, der afgør, om de kan genkalde sig det - ikke om tegnet er let eller svært.

»Hvor kompliceret tegnet er – hvor mange streger der er i tegnet – har mindre betydning for, om man kan gengive det, sammenlignet med betydningen af hvor godt man kender tegnet,« siger han.

Måske gælder det samme med pi, og måske kan farver hjælpe folk til hurtigere at lære decimalerne at kende og kunne genkalde det ved at huske farveskiftene.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk