Sådan bliver du god til at huske
Navnet på din nabo og kongerækken bliver meget nemmere at huske, hvis du blot lytter til et par enkle råd.

Navne kan være svære at huske. Skab dig et indre billede af personen og kæd billedet sammen med noget, du allerede kender. Så er der chance for, at du husker navnet til en anden gang. (Foto: Colourbox)

Navne kan være svære at huske. Skab dig et indre billede af personen og kæd billedet sammen med noget, du allerede kender. Så er der chance for, at du husker navnet til en anden gang. (Foto: Colourbox)

Det kan være svært at huske alle de vigtige detaljer, når du skal til eksamen. Medmindre du lærer dig selv at sætte dem i system oppe i dit hoved – og det er faktisk ret nemt.

Søren Breiting er lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet. Han fortæller, at han selv fra naturens side har svært ved at huske ting. Derfor har han studeret, hvordan man kan huske langt bedre ved hjælp af enkle hukommelsestips.

Han anbefaler følgende fremgangsmåde:

Du skal gøre dig selv opmærksom på, hvad du vil huske.

»Når vi møder nye mennesker ved et selskab, går vi som regel rundt og siger ’goddag’. Og tit er det svært at huske de navne, vi får – medmindre man beslutter sig for at huske dem. Vil du huske navnet på en ældre dame, skal du høre ordentligt efter, at hun siger ’Agnes’,« siger Søren Breiting.

Det samme skal man gøre, når man læser en tekst – for eksempel til historietimen. Man skal ikke bare læse teksten. Man skal stoppe op og sige til sig selv: Det her er det vigtige, og det er dét, jeg vil huske.

Skab et billede i hovedet af dét, du vil huske.

Hvis du vil huske den ældre dames navn, skal du lægge mærke til noget bestemt ved hende – for eksempel at hun har et modermærke på kinden.

Læser du en historiebog, hvor du skal huske navnet på en konge, skal du forsøge at se den konge for dig.

Det gælder om at skabe et indre billede af dét, du gerne vil huske.

Kæd billedet sammen med noget, du allerede kender.

Du er nu parat til at gemme billedet og de vigtige informationer i din hjerne. Det sker ved at sammenkæde det med noget lignende, du allerede kender.

»Når du vil huske, at den ældre dame hedder Agnes, skal du forsøge at tænke på en anden, du kender, der også hedder Agnes. Min mormor hed Agnes – derfor ville jeg generere et billede af hende i mit hoved. Man kan sige, at du finder en ’knage’ i din hukommelse, som du kan hænge din nye information på,« fortæller Søren Breiting.

Det kan være, at du skaber et spøjst forestillingsbillede i hovedet af, at den ene gamle dame barberer den anden gamle dames modermærke.

»Sammenkædningen behøver ikke at være meningsfuld på alle leder og kanter. Og jo mere fræk eller sjov den er, desto stærkere bliver den faktisk,« fortæller Søren Breiting.

»Samtidig husker jeg på, hvordan der lugtede i min mormors stue. Jo flere sansemæssige indtryk man kan aktivere i sit forestillingsbillede, desto stærkere fæstnes det i hukommelsen,« siger Søren Breiting.

Sådan ser et erindringsbillede ud

Det samme gælder, når du vil huske, at det var kong Fredrik d. 7., der gav Danmark Grundloven.

Et erindringsbillede kunne være, at kongen vifter med grundloven, imens han ser en tenniskamp mellem Frederik Fetterlein og de syv små dværge.

Billedet indeholder både kongen, grundloven, navnet Frederik og tallet syv. Så er det nemt at huske sammenhængen.

Hukommelsen er som mapper på en computer

På den måde bruger du det, du allerede kender, som knager i din hukommelse. Når det er gjort, skal du bare øve dig i at finde informationerne frem. Det er også meget let.

Du laver en lille tegning af dit forestillingsbillede – måske bare en krusedulle på et stykke papir.

»Vent så et par dage, og forsøg igen at huske informationerne. Lykkes det ikke, så tag igen din tegning frem. Sådan bliver du ved, og på et tidspunkt ligger din viden så dybt i hukommelsen, at du uden problemer kan finde frem til den,« siger Søren Breiting

Øvelse forbedrer din hukommelse

Skal du kun bruge informationerne til eksamen, er den lille krusedulle også glimrende. Ved eksamensbordet kan et enkelt blik på noten lynhurtigt sætte dig på sporet af det, du har læst.

»Nogle hævder endda, at man automatisk får en bedre hukommelse ved at bruge den her teknik. Den kræver lidt øvelse og mentalt arbejde, men det er helt sikkert, at den fungerer,« siger Søren Breiting.

 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk