Kunstig intelligens laver ‘skattekort’ over 300.000 skjulte meteoritter

Forskernes nye 'skattekort' over meteorit-hotspots på Antarktis. En mere mørkerød farve indikerer højere sandsynlighed for at finde meteoritter. (Kort: Tollenaar, V. et al. (2022)/CC BY 4.0)

Forskernes nye 'skattekort' over meteorit-hotspots på Antarktis. En mere mørkerød farve indikerer højere sandsynlighed for at finde meteoritter. (Kort: Tollenaar, V. et al. (2022)/CC BY 4.0)

09 februar 2022

Antarktis giver med sine åbne, snedækkede landskaber unikke betingelser for at finde meteoritter.

Men samtidig er det noget af en udfordring at bevæge sig sikkert rundt på det frosne og vindomsuste kontinent.

Nu er der hjælp på vej fra en lidt uventet kant. En kunstig intelligens har nemlig formået at lave et ‘skattekort’, der viser vej til de områder på kontinentet, der har størst sandsynlighed for at gemme på tilgængelige meteoritter. Det skriver det hollandske Delft University of Technology i en pressemeddelelse.

Der gemmer sig faktisk over 300.000 uopdagede meteoritter på Antarktis, som skattekortet kan hjælpe med at finde frem til, fortæller forskerne bag opdagelsen i et studie i tidsskriftet Science Advances.

skattekort over meteorittter kunstig intelligens

Meteoritter bliver skubbet opad sammen med ældre islag, når gletsjeris møder en barriere. Fænomenet gælder endda, selvom barrieren ligger 'skjult' under isens overflade (øverst). (Illustration: Tollenaar, V. et al. (2022)/CC BY 4.0)

De mørke meteorit-sten er nemmere at opdage i den lyse sne og is på Antarktis. Men selve isens bevægelser er også med til at opsamle og eksponere meteoritter i hotspots, fortæller forskerne.

Når meteoritter styrter ned på Antarktis, bliver de efterhånden begravet i sne og is. Men når den dybtliggende is møder en barriere af grundfjeld, bliver meteoritterne skubbet opad igen sammen med de ældre islag.

I disse områder sørger de arktiske vinde for at skrælle nye lag af de gamle, eksponerede islag. Og det er på disse steder, at de hollandske forskere vurderer, at der er særlig gode chancer for at finde meteoritter.

Kortet er blevet til ved at kombinere viden om isens bevægelser på Antarktis med en række satellitobservationer.

Den kunstige intelligens har været afgørende for at kombinere de forskellige lag af satellitobservationer, der giver et samlet bud på, om et område indeholder meteoritter.

Forskerne forventer, at det nye skattekort har en nøjagtighed på omtrent 80 procent. De bemærker også, at kortet peger på adskillige områder tæt på eksisterende forskningsstationer, der ikke tidligere har været besøgt.

Du kan også selv udforske det nye kort i en interaktiv udgave, som forskerne har gjort tilgængelig på en dedikeret hjemmeside.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.