Internettet skændes: Hører du 'Yanny' eller 'Laurel' i denne lydbid?
Kilde: 
16 maj 2018

#TeamYanny eller #TeamLaurel? Det er internettets yndlings-diskussion netop nu.

Måske husker du kjolen, der i 2015 fik internettet til at eksplodere i et globalt skænderi om farver og nuancer.

Nu er en lydoptagelse, der for nylig blev lagt op i Reddit-forummet 'blackmagicfuckery' af brugeren 'RolandCamry' igen ved at dele menneskeheden i to lejre: Dem, der hører navnet 'Yanny' vs. dem, der hører navnet 'Laurel'.

Og du kan selv få lyd for sagen ved at starte lydbidden, der blev lagt på Twitter af brugeren Cloe Feldman. Artiklen fortsætter længere nede.

 

Og selvom der selvfølgelig er tale om en form for sort magi, vover Dr. Jody Kreiman, der forsker i opfattelsen af lyd ved University of California, alligevel en videnskabelig forklaring.

Hun forklarer til The New York Times, at de akustiske mønstre for de to ord er meget ens.

På den måde kan begge ord være tilstede i lydbidden, samtidig med at de fleste menneskers hjerner udvælger én af lydene, der bliver den, de hører.

Samme tankegang har psykologen Howard Nusbaum fra University of Chicago, der forsker i tale.

Både vores forskellige hjerner og den unikke form på vores ørekanaler og ører spiller ind på, hvilke frekvenser af lyd vi fokuserer på, fortæller han til Gizmodo.

»Signal-informationen er til stede for begge ord i akustikken, men nogle mennesker lytter til nogle frekvenser, og andre lytter til andre frekvenser,« siger Howard Nusbaum til gizmodo.com.

Nogle brugere på sociale medier har da også allerede konstateret, at lydbidden kan fremme 'Yanny' eller 'Laurel' afhængig af, hvilke frekvenser man isolerer.

Nogle mennesker kan isolere 'Yanny' og 'Laurel' fra hinanden ved at fjerne enten de højeste eller laveste frekvenser i lydbidden. (Video: Feureau)

Og for nogle er det nok at skrue op og ned for bassen eller lydniveauet i optagelsen for at kunne fokusere på enten 'Yanny' eller 'Laurel'.

Og så er der selvfølgelig også den mulighed, at du hverken hører et tydeligt 'Yanny' eller 'Laurel', eller at du måske ligefrem kan høre begge dele.

I så fald har internettet konstateret, at du vist er en særling!

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.