Optisk bedrag: Hvilken farve har denne kjole - blå og sort eller hvid og guld?
Et billede af en kjole har efterladt de sociale medier i heftig diskussion. Nogle ser en hvid kjole, andre en blå. Hvad ser du?

Her er billedet af kjolen, der har sat gang i heftig debat på de sociale medier. Er den hvid eller blå? Hvad synes du? (Foto: Swiked)

Her er billedet af kjolen, der har sat gang i heftig debat på de sociale medier. Er den hvid eller blå? Hvad synes du? (Foto: Swiked)

Har du nogensinde haft diskussionen om farven på en kjole? Er den sort? Er den blå?

Lige nu er internettet i fuld gang med netop denne diskussion om en kjole, der er enten hvid eller blå. Under hashtagget #kjolegate kan du følge debatten, og det er tilsyneladende meget svært at blive enige - og det er der faktisk en rigtig god videnskabelig forklaring på.

Men prøv lige selv at tage dig tid til at kigge godt og grundigt på billedet til højre. Hvilken farve har kjolen for dig?

Svaret får du lidt længere nede.

Du kan også gå på jagt i andre synsbedrag i artiklerne 'Vildt synsbedrag: Så let skifter hjul retning' og 'Se illusionstricket: Hånden, der forsvinder'.

Det er din egen biologi, der narrer dig

Forklaringen på, at kjolen ser vidt forskellig ud, alt efter hvem der kigger på den, er, at lys kommer ind i vores øje gennem linsen, og forskellige bølgelængder af lys får forskellige farver.

Når lyset rammer vores retina bagerst i øjet, sætter pigmenter gang i vores neurale forbindelser til den visuelle cortex i hjernen, som danner et billede, vi kan se og forstå.

Og det er således vores egen biologi, der 'trækker' en farve ud af den kjole, vi kigger på. Og her er der faktisk stor forskel på, hvordan vi mennesker er sat sammen.

»Det er meningen, at vores visuelle system skal smide oplysningerne om belysningen væk og kun udlede informationen om den egentlige reflektion, men jeg har studeret individuelle forskelle i farvesyn i 30 år, men netop på dette område er der en af de største individuelle forskelle, jeg nogensinde har set,« siger Jay Neitz, der er neurolog på University of Washington til Wired.com.

Derfor ser vi forskellige farver på kjolen

Mennesker har udviklet sig til at se i dagslys, men dagslyset skifter farve alt efter tidspunktet på dagen. Der er et nærmest rødt-lyserødt lys ved daggry, et blå-hvidt lys ved middagstid, og igen en rødlig solnedgang. Men hvad betyder det for vores syn på kjolen?

»Det, der sker her, er, at dit visuelle system kigger på den her kjole, og du forsøger at fratrække dagslysets effekt på tøjets farve. Så enten sorterer de det blå lys fra og ser en hvid kjole, eller også fratrækker de det gyldne lys, og så ser de en blå og sort kjole,« forklarer neurologen Bevil Conway, der forsker i farve og syn på Wellesley College i USA, til Wired.com.

Men farven på kjolen har ikke kun noget med belysningen alene at gøre. Den skal også ses i den kontekst, den befinder sig. Hvis man kigger på farvekoderne af det blå (eller hvide) materiale i kjolen, så får man altid mest blåt. Og hvis man ser de farver på en hvid baggrund, så vil man se en blå farve, men hvis baggrunden er sort, vil man højst sandsynligt se en hvid kjole, skriver Wired.com.

Men hvilken farve har kjolen så?

Nu har du haft nok tid til at kigge på det oprindelige billede til at tage stilling til, hvilken farve kjolen har. Hvis du kom frem til, at den er blå - så har du ret. Men hvad så med den anden farve - er den guld, eller er den sort?

Ingen af delene. Hvis man igen kigger på farvekoden, så siger den:

  • Rød: 93
  • Grøn: 76
  • Blå: 50

Den farvekode stemmer i virkeligheden bedst overens med en orange farve. Men igen - vores hjerner bedømmer lyset og kontekstens effekt på tøjets farve, før vi overhovedet har en chance for selv at danne os en mening, og derfor er det meget individuelt, hvad vi ser på billedet.

Hvis du stadig er skeptisk over for det rigtige svar, så kan du prøve at printe det midterste billede ud, klippe et stykke ud og kigge på det med forskellige baggrunde.

Billedet i midten er det originale billede. Til venstre er hvidbalancen sat efter en hvid og guldfarvet kjole, mens den til højre er sat til at være blå og sort. (Foto: Swiked)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: