Inspirerende forsker: Erfaringer fra fortiden kan bruges til at bremse den globale opvarmning
Vi mennesker har tidligere overvundet umulige udfordringer - og det skal vi lære af.

Der er fire ting fra Montreal-protokollen, vi kan trække på, når vi skal løse udfordringerne med klimaforandringerne. Video: TEDx Talks. 

Der er fire ting fra Montreal-protokollen, vi kan trække på, når vi skal løse udfordringerne med klimaforandringerne. Video: TEDx Talks. 

Hårspray i enorme mængder.

Det var noget af det, der for alvor kendetegnede 70'erne og 80’erne. Men hårsprayen var problematisk, fordi den udledte CFC-gasser i atmosfæren, hvilket var med til at nedbryde det vigtige ozonlag i atmosfæren rundt om Jorden.

Alligevel er vores ozonlag i dag i bedring.

Det skyldes blandt andet den internationale FN-aftale, der blev underskrevet i Montreal i 1982, som har været med til at vende udviklingen. Og derfor bør vi trække på erfaringerne fra Montreal-protokollen, som aftalen blev døbt, når vi skal løse de igangværende klimaforandringer.

Det mener Sean Davis, der er lektor ved NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) under den amerikanske regering, og som har forsket i global opvarmning:

»På grund af Montreal-protokollen er vores ozonlag i bedring. Samtidig har aftalen udskudt global opvarmning med mere end ti år. Det er bare skønt. Men det er værd at spørge – nu, hvor vi står over for den nuværende krise med global opvarmning – hvad kan vi lære fra Montreal-protokollen?« spørger Sean Davis i en TED Talk

Ikke at handle er også en handling

Vi kan lære fire ting, lyder det fra Davis.

  1. For det første kan vi kan lære, at vi ikke behøver fuldstændig sikkerhed for at handle. Man var nemlig mindre sikre på de negative effekter fra CFC-gasser dengang, end man i dag er i forhold til drivhusgasser.

»Personer, der ikke tror på global opvarmning, vælger ofte kun at fokusere på usikkerhederne. Men hvad så? Der vil altid være usikkerheder forbundet med store beslutninger. Men hvis vi kun fokuserer på usikkerhederne, bliver vi distraherede,« siger Davis.

LÆS OGSÅ: Skal vi kalde klimaforandringer for 'klimakrise'?

  1. For det andet blev Montreal-protokollen skabt i et samarbejde mellem både industrien, regeringerne, interesseorganisationerne og forskerne. Der er plads til alle ved bordet, når der skal findes løsninger – og det er vigtigt også at huske i dag.
  2. For det tredje må man ikke blive forblindet af et ideal om, at kun det perfekte er godt nok. Montreal-protokollen blev ændret i 1986, og det var først derefter, den for alvor havde en effekt.

»Til jer, der er kede af, at Parisaftalen ikke gik langt nok, eller som tror, at individuelle handlinger ikke løser global opvarmning, siger jeg: Lad ikke det perfekte være det godes fjende,« siger Davis.

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Den verden, vi er lykkedes med at undgå

  1. For det fjerde er det vigtigt at tænke over den verden, vi har undgået, fortæller Davis:

»Det kan hjælpe os at tænke over den verden, vi har undgået ved at vedtage Montreal-protokollen. Den verden ville have været katastrofal for vores miljø og for menneskeheden. I 2030 vil vi derfor have undgået millioner af nye kræftsygdomstilfælde per år,« siger Davis og henviser til, at nedbrydning af ozonlaget kan relateres til hudkræft.

Han fortsætter:

»Hvis jeg er heldig, lever jeg længe nok til at se ozonlaget blive genskabt sin oprindelige tilstand.«

«Når vi skriver historien om Jordens klimafremtid fra dette århundrede og frem, så bliver vi nødt til at spørge os selv – hvad er vores handling, der gør, at nogen kan stå på denne scene om 100 år og fejre den verden, de har undgået?«

LÆS OGSÅ: Første sikre bevis: Nu heler ozonlaget

LÆS OGSÅ: Beviserne hober sig op: Varmen forandrer Arktis for altid

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk