Hør et fiskekor synge morgenen ind ligesom fugle
Nede under Det Indiske Oceans overflade findes et hav af lyde, skrig og sange. Forskere har indsamlet lydfiler fra et syvstemmigt fiskekor, som du kan høre lige her.
batfish flagermusfisk australien synge sang fisk

Forskerne har blandt andet optaget flagermusfisks morgensang. Fiskene bruger lydene til at holde sammen på flokken og beskytte deres territorium. (Foto: Shutterstock)

Forskerne har blandt andet optaget flagermusfisks morgensang. Fiskene bruger lydene til at holde sammen på flokken og beskytte deres territorium. (Foto: Shutterstock)

Er du glad for at synge morgensang? Det er du ikke alene om.

Udfor Australiens vestkyst har forskere fanget noget helt specielt på bånd: 

De har optaget et kor af syv forskellige fisk, der synger ved daggry og skumring.

Det meste undervandsmusik, der er blevet optaget gennem tiden, kommer fra fiskesolister, der gentager det samme kald igen og igen. Men i dette tilfælde har forskerne fanget flere forskellige overlappende fiskekald, der tilsammen danner et 'kor'.

»Jeg har lyttet til fisks skrig, klukken og sang i næsten 30 år nu, og de forbløffer mig stadig hver gang med deres variation,« siger Robert McCauley til New Scientist. Han er hovedforfatter på studiet og lektor i marinebiologi på Curtin University i Perth, Australien.

1,5 års optagelser giver indsigt i fiskenes adfærd

Det er ikke bare, fordi det er sjovt og forbløffende, at man optager disse fiskesange. Det kan også give vigtige oplysninger om fiskenes lokationer, adfærdsmønstre og økosystemer, skriver forskerne i det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Bioacoustics.

Forskerne indsamlede fiskelydene over en 18 måneder lang periode. De blev indsamlet med to dataloggere – én tæt ved Port Hedlands kyst i den nordvestlige del af Australien, og én 21,5 kilometer fra den samme kyst ude i det åbne hav.

Tæt på kysten blev fiskesangen optaget på 8 meters dybde, og langt fra kysten hentede forskerne fiskenes sang fra hele 18 meters dybde. Lydenes frekvens blev målt til mellem 50 Hz og 4 kHz.

LÆS OGSÅ: Australske hvalsange hitter over Stillehavet

Fra tågehornsskrig til gryntende toner

Du kan høre tre af de syv 'fiskestemmer' her:

Den kontinuerlige tågehornslyd kommer fra den sortplettede trommefisk med det latinske navn Protonibea diacanthus.

Den meget dybe, gryntende tone, som medforfatter af studiet Miles Parsons sammenligner med buzzeren i brætspillet 'Operation', kommer fra fisken terapontidae med det videnskabelige navn Rhyncopelates oxyrhynchus.

Hvis du lytter rigtig godt efter, kan du høre en tredje 'ba-ba-ba'-lyd, som kommer fra en flagermusfisk, der på latin kaldes Platax orbicularis​.

LÆS OGSÅ: Gå på opdagelse i en fisk

Fisk synger ligesom fugle

Lyd spiller en vigtig rolle for fisk, når de skal reproducere sig, spise og kæmpe om territorium.

Rovfisk, der jager om natten, bruger lyde til at holde sammen på flokken under jagt. Fisk, der er aktive om dagen, bruger ofte lyde til at beskytte deres territorium.

black spotted crowfish trommefisk synge sang

Den meget dybe tågehornslyd kommer fra disse små sortplettede trommefisk. Den mørke tone kan ellers give indtrykket af, at vi har at gøre med meget større, mere gruopvækkende fisk. (Foto: Shutterstock)

Indsamling af de forskellige fiskelyde kan altså bidrage til at give værdifuld miljømæssig viden.

»Denne korsang bidrager til at undersøge de miljømæssige forhold i en kontekst og leverer muligvis et supplerende værktøj, der kan fjernovervåge havets fauna,« skriver forskerne i studiet.

De australske forskere målte primært lydene under havets overflade ved daggry og ved skumring. Den tid på året, hvor der blev målt flest lyde, var fra tidligt forår til sensommer. Fisks sangpræferencer har altså slående ligheder med fugles.

LÆS OGSÅ: Marsvin i dansk lytteeksperiment​

800 fiskearter kan synge - nogle af dem findes i Nordeuropa

Ifølge forskerne er antallet af undervandsoptagelser stigende, og man mener, at omkring 800 fiskearter kan producere lyd.

Men lyd kan bevæge sig hundredevis af meter under vandet, og det kan derfor være svært at identificere den præcise sanger, der står bag enhver sang.

»Vi er kun lige begyndt at sætte pris på den kompleksitet, der er involeret, og vi har stadig kun en svag idé om, hvad der foregår i det undersøiske akustiske miljø,« siger Robert McCauley til newscientist.com.

Man skal i øvrigt ikke bevæge sig helt om på den anden side af Jorden for at finde 'syngende' fisk.

Et dansk-skotsk forskningsprojekt fra 1978 har undersøgt 9 forskellige nordeuropæiske arter indenfor torskefamilien. Fire af arterne producerede lyd, viste forsøget, der studerede fisk i akvarier, bure og i havet.

Studiet om torskene er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom.

LÆS OGSÅ: Har du nogensinde hørt en gorilla synge? Det har forskerne!​

LÆS OGSÅ: Hør lyden af et koralrev

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.