En ny opfindelse kan hjælpe patienter, der i en akut situation eller i et fjernt område har brug for en nøjagtig diagnose af kræft.
Forskere fra USA har udviklet et bærbart laboratorium, der med en smartphone kan registrere en biomarkør for kræft. Laboratoriet kan fås til omkring 1.000 danske kroner og kan diagnosticere kræft lige så præcist som dyre, stationære laboratorier.
\ ELISA – en metode til diagnosticering
Forskerne har anvendt måle-metoden ELISA (Enzyme Linked ImmunoSorbent Assay). Metoden måler sygdomsmarkører i blodet på følgende måde:
1. Først tilsættes en patientprøve til en brønd, hvor et antistof er bundet på bunden af brønden. Hvis prøven indeholder antigen, vil det bindes til antistoffet.
2. Derefter vasker man patientprøven væk og tilsætter nye antistoffer, som er bundet til et enzym. Efter endnu en vask vil kun de antistoffer, der er bundet til antigenet, forblive.
3. Herefter tilsætter man et substrat, som enzymet vil omdanne til et farvet produkt. Farven kan smartphone-spektrometeret måle, og ud fra dette kan man diagnosticere kræft.
Kilde: Ebbe Sloth Andersen
Ved hjælp af metoden ELISA (se faktaboks) kan lysspektret på smartphonens kamera registrere biomarkøren human interleukin-6 (IL-6). Det er en kendt markør for lungekræft, brystkræft, prostatakræft og kræft i æggestokkene.
Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Biosensors and Bioelectronics.
\ Læs mere
Kan foretage otte grundige tests på én gang
Der findes allerede smartphone-spektrometre i dag, men de tager kun en enkelt prøve ad gangen, hvilket gør dem utilstrækkelige til præcise målinger.
Det nye smartphone-spektrometer kan tage otte forskellige prøver på én gang. På tegningen øverst i artiklen ses bakken med 96 huller, hvor forskerne altså har analyseret en hel række huller ad gangen.

\ Læs mere
»Med vores otte-kanals-spektrometer kan vi teste otte forskellige patientprøver på samme tid, eller vi kan lave otte forskellige tests af den samme patientprøve på samme tid. Dette øger vores apparats effektivitet,« siger Lei Li, hovedforfatter af studiet og lektor i mekanik- og materialeteknologi på Washington State University i USA, til psys.org.
»Det er en god måde at analysere forskellige biomarkører,« understreger Ebbe Sloth Andersen.
Det er lektor på DTU Nanotech Winnie Edith Svendsen enig i. Hun forklarer, at aflæsningen af biomarkører på en mobiltelefon er god, fordi den er så let at overføre.
»Forskerne bruger en prisme, de har sat på telefonens kamera, og gennem den kan telefonen så tage et billede af de farveændringer, biomarkøren har lavet,« siger Winnie Edith Svendsen.
Brugbart for læger i fjerne områder
Det transportable laboratorium kan især være brugbart i områder langt fra byer og i ulande, hvor der ikke er adgang til store laboratorier. Ifølge Ebbe Sloth Andersen giver den nye forskning gode muligheder for at kunne lave analyser ude i felten, der er lige så gode som i laboratoriet.

»Jeg vurderer, at det er meget sandsynligt, at denne form for smartphone-laboratorier når ud i fjerne områder og bliver brugt. Forskerne har også udviklet en app, der kan analysere dataene, og det gør det meget lettere at selvdiagnosticere,« siger han.
Ifølge Ebbe Sloth Andersen ser vi her et eksempel på fremtidens diagnosticeringsmuligheder, der øger vores viden om sygdomme på et tidligt stadie og dermed mulighederne for behandling.
»iPhone-løsningen er absolut nødvendig, og den kommer helt sikkert ud til befolkningen. Jeg er selv i gang med et lignende projekt om måling af sukkersyge-patienters blodsukker, som det er planlagt at lancere i Tanzania,« siger hun.
Spektrometeret fungerer med en iPhone 5, men Lei Li fra Washington State University er i gang med at skabe et justerbart design, der er kompatibelt med alle smartphones.