Har du nogensinde hørt en gorilla synge? Det har forskerne!
En forsker har gjort en pudsig opdagelse: Gorillaer nynner, når de spiser. Opdagelsen kan være med til at opklare, hvordan sproget har udviklet sig hos de allerførste mennesker. Hør gorillaernes sang her.

Ny forskning viser, at gorillaer nynner små melodier, når de spiser - blandt andet for at fortælle de andre gorillaer, at det er spisetid. (Foto: Shutterstock)

Ny forskning viser, at gorillaer nynner små melodier, når de spiser - blandt andet for at fortælle de andre gorillaer, at det er spisetid. (Foto: Shutterstock)

Måske har du nynnet med, når Kong Louie synger »I wanna be like you« i Disneys tegnefilm Junglebogen?

Kong Louie er en syngende orangutang, og noget lignende findes faktisk i den virkelige verden.

Indtil for nylig har chimpansen dog sunget solo, men nu har den tyske forsker, Eva Luef fra Max Planck Institute for Ornithology i Tyskland, opdaget, at også chimpansens fætter, gorillaen, er med på noderne. Det skriver newscientist.com.

Gorillaer har to forskellige sange på repertoiret

Eva Leuf undersøgte to grupper af lavlands-gorillaer i Congo. Hun opdagede, at gorillaerne lavede to forskellige lyde, når de spiste.

Den ene lyd var et slags tilfreds suk, som du kan høre i optagelsen herunder.

.

Den anden lyder, som om gorillaen nynner en lille, glad melodi. Hør selv i optagelsen herunder.

Gorillaernes sang kaster lys over sprogets udvikling

Forskerne mener, der er to grunde til, at gorillaen kan bryde ud i sang:

  1. Den ene er for at vise tilfredshed med det, de spiser.
  2. Den anden er for at fortælle de andre gorillaer, at det er spisetid.

Opdagelsen fortæller ikke kun noget om gorillaens gøren og laden – den kan faktisk også være med til at opklare, hvordan sproget har udviklet sig hos de allerførste mennesker.

»Det giver en god indsigt i, hvordan betydningen i signaler fra dyr er opstået, og også i det sociale pres, der kan drive den fleksibilitet, vi ser i sproget,« fortæller psykolog Zanna Clay, som har studeret abers kommunikation ved University of Birmingham i England, men som ikke har deltaget i dette studie.

Studiet er udgivet i tidsskriftet PLOS.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk