Har du nogensinde hørt en gorilla synge? Det har forskerne!
En forsker har gjort en pudsig opdagelse: Gorillaer nynner, når de spiser. Opdagelsen kan være med til at opklare, hvordan sproget har udviklet sig hos de allerførste mennesker. Hør gorillaernes sang her.

Ny forskning viser, at gorillaer nynner små melodier, når de spiser - blandt andet for at fortælle de andre gorillaer, at det er spisetid. (Foto: Shutterstock)

Ny forskning viser, at gorillaer nynner små melodier, når de spiser - blandt andet for at fortælle de andre gorillaer, at det er spisetid. (Foto: Shutterstock)

Måske har du nynnet med, når Kong Louie synger »I wanna be like you« i Disneys tegnefilm Junglebogen?

Kong Louie er en syngende orangutang, og noget lignende findes faktisk i den virkelige verden.

Indtil for nylig har chimpansen dog sunget solo, men nu har den tyske forsker, Eva Luef fra Max Planck Institute for Ornithology i Tyskland, opdaget, at også chimpansens fætter, gorillaen, er med på noderne. Det skriver newscientist.com.

Gorillaer har to forskellige sange på repertoiret

Eva Leuf undersøgte to grupper af lavlands-gorillaer i Congo. Hun opdagede, at gorillaerne lavede to forskellige lyde, når de spiste.

Den ene lyd var et slags tilfreds suk, som du kan høre i optagelsen herunder.

.

Den anden lyder, som om gorillaen nynner en lille, glad melodi. Hør selv i optagelsen herunder.

Gorillaernes sang kaster lys over sprogets udvikling

Forskerne mener, der er to grunde til, at gorillaen kan bryde ud i sang:

  1. Den ene er for at vise tilfredshed med det, de spiser.
  2. Den anden er for at fortælle de andre gorillaer, at det er spisetid.

Opdagelsen fortæller ikke kun noget om gorillaens gøren og laden – den kan faktisk også være med til at opklare, hvordan sproget har udviklet sig hos de allerførste mennesker.

»Det giver en god indsigt i, hvordan betydningen i signaler fra dyr er opstået, og også i det sociale pres, der kan drive den fleksibilitet, vi ser i sproget,« fortæller psykolog Zanna Clay, som har studeret abers kommunikation ved University of Birmingham i England, men som ikke har deltaget i dette studie.

Studiet er udgivet i tidsskriftet PLOS.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker