Unge ulve fra det radioaktive område i den forbudte zone omkring katastrofeområdet i Tjernobyl, er formentlig begyndt at sprede sig til resten af verden, viser et nyt studie ifølge Live Science.
Siden 1986, hvor en atomreaktor eksploderede i Tjernobyl, har et område på 30 kilometer i diameter rundt om atomkraftværket, været lukket af for mennesker, på grund af radioaktivitet.
I det mennesketomme område har grå ulve haft gode vilkår: I den afspærrede zone er der op til syv gange flere ulve end i de omkringliggende områder, siger vildtlivs-biologen Michael Byrne fra University of Missouri, USA, til Live Science.
Michael Byrne og kollegaer har sat GPS’er på 14 grå ulve fra den hviderussiske del af undtagelseszonen omkring Tjernobyl for at finde ud af, hvordan ulvene bevæger sig. 13 af ulvene var voksne, mens 1 var en ung han under 2 år.
Mens de voksne ulve blev indenfor det område, der har været lukket af på grund af fare for radioaktivitet, vandrede den unge han 300 kilometer væk fra zonen.
På grund af en defekt i GPS’en kunne forskerne dog ikke se, om den unge hanulv vendte tilbage til det radioaktive område i Tjernobyl.
Studiet, som netop er publiceret i tidsskriftet European Journal of Wildlife Research, er det første bevis for, at ulve forlader zonen.
Forskerne formoder, at det afspærrede område er blevet et slags naturreservat, hvor ulve og andre dyrearter i høj grad trives, fordi de ikke bliver forstyrret af mennesker.
Andre arter bevæger sig sandsynligvis også ud af den mennesketomme zone, siger Michael Byrne.
En frygt går på, at de arter, der vokser op i området, bærer mutante gener på grund af radioaktiviteten.
Men Michael Byrne maner til ro. Der er ingen beviser på, at ulvene har mutante gener.
»Ingen ulve lyser - de har fire ben, to øjne og en hale,« siger han til Live Science.
»Det er et interessant emne til fremtidig forskning, men det er ikke noget, vi skal bekymre os om,« siger Michael Byrne.