Blæksprutter har længe fascineret med deres vilde intelligens, og for første gang har forskere nu målt hjernebølger i blæksprutters hjerner gennem elektroder.
Det har de gjort, for at finde ud af hvordan blæksprutte-hjernen fungerer, og deres resultater overrasker.
Det skriver mediet Live Science.
Blækspruttens lange og mange arme kan nå hele vejen rundt om dens bløde krop, og netop derfor har det været en udfordring at måle artens hjerne med sporingsobjekter, uden at dyret snuppede og rev måleudstyret af.
Af den grund valgte forskerne bag en ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Cell, at fastsætte elektroder til hjerneområderne, der er ansvarlige for indlæring og hukommelse, hos tre blæksprutter. Dernæst placerede de dataloggere mellem dyrenes øjne og forbandt dem til elektroderne.
Da det var gjort, blev blæksprutterne fulgt i 12 timer, mens de sov, plejede sig og bevægede sig rundt i den tank, de opholdt sig i.
I løbet af det halve døgn udsendte blæksprutterne forskellige typer af hjernebølger, som forskerne har opfanget gennem elektroderne.
Nogle af de registrerede hjernebølger minder om den slags, der ses i den menneskelige hippocampus, som har betydning for korttidshukommelsen.
Og så fandt forskerne mystiske hjernebølger, der aldrig før er registreret på optagelser. Hjernebølgerne er langvarige og langsomme og gentog sig kun to gange i sekundet.
Ingen ved endnu, hvad de mystiske hjernebølger hos blæksprutterne bliver brugt til, og derfor er det nødvendigt at udforske nærmere, før det kan slås fast.
»Det kræver sandsynligvis flere optagelser af blæksprutter, der er trænet til at vise en bestemt slags adfærd, så vi opnår flere gentagelser af samme adfærd,« siger studiets hovedforfatter, Tamar Gutnick, forsker i biologi ved University of Napoli, i Live Science.
»Hos hvirveldyr er den metode en nøgle til at finde mønstre i hjerneaktivitet, der kan hjælpe os med at forstå, hvordan dyrets hjerne koordinerer adfærd,« forklarer hun i Live Science.
smb