Forhistorisk kæmpeodder hyggede sig i Kina

oddere kæmpe nyt fund i kina

For 18 millioner år siden levede kæmpeoddere i det sydvestlige Kina. 50 kilo tunge med kæmpe hoveder og stærke kæber - sådan så fortidens oddere ud, viser et nyt studie. (Illustration: Mauricio Antón).

Annonce:

Engang svømmede en odder på størrelse med en ulv rundt i sumpede floder i Kina.

Den 6,2 millioner år gamle kæmpeodder er en af de største odder-arter, der hidtil er fundet, konkluderer et nyt studie, udgivet i Journal of Systematic paleontology.

Med sine halvtreds kilo var dyret dobbelt så stort som en nutidig sydamerikansk flododder, og fire gange større end den eurasiske odder-race, mener forskerne bag studiet.

»Den uddøde kæmpe var større end alle nulevende oddere,« forklarer Xiaoming Wang, der er palæontolog på Naturhistorisk Museum i Los Angeles og hovedforfatter til studiet til livescience.

Forskerne opdagede allerede odderens fossil i 2010, hvor et kinesisk og amerikansk hold fandt et næsten intakt kranie i det sydvestlige Kina.

»Kraniet var anderledes end de mange andre dyre-rester, vi havde fundet, og det var der, vi vidste, at vi havde opdaget noget unikt og vigtigt,« sagde forskerleder Wang dengang til Livescience.

Ved at bruge en CT-scanner kunne forskerne restaurere kraniets form i 3D.

Annonce:

I 2015 fandt forskerne flere fossiler af samme art. De analyserede kæber, tænder og knogler og bestemte kæmpeodderen som tilhørende arten S. melilutra, der er en af de ældste og mest primitive odder-arter. Faktisk går arten 18 millioner år tilbage.

Forskerne ved endnu ikke, hvorfor odderen var så stor. Når dyr er så store, handler det dog ofte om, at de skal have styrken til at jage, forklarer Wang.

Men lige med kæmpeodderen er det mere sandsynligt, at den brugte sin størrelse og styrke til at åbne muslingeskaller, tilføjer han.

ie

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts