Fiskere finder sjældent to-hovedet marsvin

marsvin pattedyr hav havpattedyr siametrisk tvilling to-hovedet danske kyster

Hollandske fiskere fik sig noget af en overraskelse, da de fandt et marsvin med to hoveder. Det er kun tiende gang i verdenshistorien, at der er fundet siametriske tvillinger blandt havpattedyr. (Foto: Henk Tanis)

Annonce:

Et par fiskere omkring Hollands kyster fik sig forleden noget af en overraskelse, da de kiggede deres net igennem.

Blandt fangsten var nemlig et to-hovedet marsvin med én fælles krop. De blev så forskrækkede, at de smed fangsten tilbage i vandet. Heldigvis nåede de at tage en masse billeder, som forskere nu undersøger.

Det er kun tiende gang, at der er registreret siametiske tvillinger blandt havpattedyr, skriver newscientist.com.

I et nyt studie, der netop er publiceret i tidskriftet Deinsia, har forskere fra Erasmus MC University præsenteret det sjældne fund.

»Vi ved, at tvillingerne døde kort tid efter fødslen, fordi deres hale ikke var blevet stiv, hvilket er nødvendigt for nyfødte delfinarter, for at de kan svømme,« fortæller Erwin Kompanje, der er lektor i klinisk forskning ved Erasmus MC University og medforfatter på det nye studie, ifølge newscientist.com.

Derudover vendte tvillingernes finne den forkerte vej, hvilket normalt ændrer sig, når marsvin kommer i vand. På billederne kunne forskerne også se små hår på tvillingernes overlæber, som normalt falder af kort efter fødslen.

De to tvillinger har altså ikke nået at overleve længe, efter at de blev født, og forskerne mener, at de formentligt allerede var døde, da fiskerne smed dem tilbage i havet.

Annonce:

»Normale tvillinger er ekstremt sjældne blandt havpattedyr. Der er simpelthen ikke nok plads i kroppen hos hunnen til mere end ét foster,« fortæller Erwin Kompanje, ifølge newscientist.com.

De fleste siametriske tvillinger bliver aldrig opdaget, fordi de bliver født i havene og aldrig fundet.

agr

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts