»Hvad er det for en fin cykel?«
Èn lille undren hos en forbipasserende festivalgæst starter ofte en større dannelsesrejse i bæredygtighedens verden, forklarer Sune Tjalfe Thomsen og Morten Jensen. Begge er de forskere på Risø DTU´s afdeling for Biosystemer.
Men det heller ikke en helt almindelig cykel, der står på Climate Community på Roskilde Festivalen.
Fra gylle til strøm
Det er en en hjemmebygget cykelblender, der findeler festivalgæsternes organiske affald, så det kan komme ned i det lille biogas anlæg, som Risø DTU har taget med på festivalen.
Anlægget indeholder, foruden affaldet, 400 liter gylde; fækalierne leverer bakterierne, som trives uden ilt og producerer metangas – populært sagt biogas – af madrester og andre organiske godter.
Og affald, dét er der energi i: ét ton slagteriaffald kan holde én laptop kørende i ti år eller køre en biogasdrevet bus fra København til München. Restproduktet er kvalitetsgødning, forklarer Sune Tjalfe Thomsen:
»Det er en god måde til at recirkulere næringstoffer tilbage i naturen, og den gødning, som vi får, er bedre end gylle, og vil kunne erstatte den kunstgødning, som man nu laver af olie.«
En oplyst sjæl
En af gæsterne, som tirsdag formiddag defilerer forbi under den bagende sol, er hollandske Nathan Holscher. Han viser stor begejstring for Risø DTU’s stand.

»Det er nyt for mig, at man kan lave biogas af organisk affald! Jeg kan godt lide, at man tager affald, som intet er værd, og skaber noget, som har værdi for menneskene og miljøt,« siger han.
Nathan Holscher studerer til kemi-ingeniør på universitet i Utrecht og har netop afsluttet sit første år.
»Jeg ved ikke helt, hvad jeg vil med mine studier endnu, men jeg kunne godt tænke mig at arbejde med bæredygtighed og teknologier, som dem jeg har fået demonstreret her i dag,« fortæller han og tilføjer, at det kunne være spændende måske en dag at læse på DTU.
Til information og begejstring
Det er oplevelser som denne, der gør, at Sune Tjalfe Thomsen og Morten Jensen kommer på Roskilde og fortæller om bæredygtige energikilder.
»Jeg er her for at begejstre og informere,« fortæller Sune Tjalfe Thomsen og forklarer, at Roskilde Festival er et godt sted at fortælle om bæredygthed, fordi at festivalgæsterne er åbne for nye indtryk, mennesker og idéer.
Sune Tjalfe Thomsen hjælper også interesserede gæster med at finde de uddannelser, som giver mulighed for at arbejde med bæredygtighed, fortæller han.
»Der er mange, der synes, at det kunne være spændende at arbejde med bæredygtighed, men som samtidig ikke ved hvilke studier, der leder dertil. Vi kan hjælpe ved at vise dem de forskellige muligheder, der for eksempel er som ingeniør,« siger Sune Tjalfe Thomsen.
Lavet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet