B-vitaminmangel skyld i dyrs massedød
Kilde: 
07 februar 2017

Bestanden af ål er reduceret til få procent af den oprindelige bestand. Havfuglebestanden er faldet med 70 procent over 60 år. Jævnligt hører vi om dyrearter, der udsættes for massedød.

Nu har forskere fra Stockholm Universitet et bud på hvorfor. Dyrenes død ser nemlig ud til at skyldes mangel på B-vitamin, skriver forskning.se.

De svenske forskere har over mere end ti år undersøgt grunden til dyrearternes voldsomme reduktion i antal. 

De undersøgte tusindvis af muslinger, fugle og fisk i 45 geografiske områder i Sverige, England, USA, Canada og Island.

Hos seks af syv studerede arter kunne de konkludere, at de led af mangel på B1-vitamin - også kaldet tiamin.

»Vi vurderer, at tiaminmangel kan være en vigtig forklaring på, at mange dyrepopulationer er blevet kraftigt mindsket de seneste årtier,« siger Lennart Balk, som er professor i biokemisk toxilogi ved Stockholms universitet, til forskning.se.

Vores celler kræver B1-vitamin til deres energiomsætning, og derfor er der mange symptomer forbundet med vitaminmangel. Man kan eksempelvis blive forvirret og få problemer med at røre sig. B1-vitaminmanglen kan svække immunforsvaret, og bliver man ved med at være i vitamin-underskud kan man dø i kramper.

Forskerne bag studiet kender ikke grunden til, at vitaminniveauet er for lavt, men de spår om en økologisk katastrofe, hvis ingen gør noget ved problemet.

»Mit vigtigste budskab ved denne pressekonference er, at vi stopper med at fornægte denne mangel i økosystemet og i stedet forsøger at tage hånd om problemet og forstå den bagvedliggende mekanisme. Vi svæver alle i uvished, og det skyldes, at der er lavet for lidt forskning om dette. Vi må simpelthen gøre noget,« siger Lennart Balk på en pressekonference ifølge forskning.se.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Scientific Reports.

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.