Hundredevis af dyrearter er truede, uden vi vidste det

Annonce:

Det er umuligt at vide, hvor mange arter der lever på Jorden, og hvor truede de er. Databaser er dog en mulighed for at lave et estimat. Nu viser det sig dog, at nogle arter faktisk er mere truede end hidtil troet. Det skriver newscientist.com.

De arter, der er truede, kommer på den såkaldte internationale rødliste, som bliver drevet af International Union for Conservation of Nature (IUCN). Men listen får nu kritik af forskere fra Eidgenössische Tehcnische Hochschule i Zurich i et nyt studie.

\ Læs mere

I studiet konkluderer forskerne, at mange fuglearter er langt mere truede, end IUCN skriver.

Forskerne har i deres studie kigget nærmere på 586 fuglearter fra Asien, Amerika og Madagaskar, og ved hjælp af elevationsmodeller og satelitter, har forskerne kigget på, hvilke områder der ville være oplagte habitater for hver art at leve i.

Dernæst kiggede de på, hvordan landskabet har ændret sig i de regioner.

Ifølge newscientist.com ser det ud til, at 43 procent af de fuglearter, som forskerne har kigget på, og som ikke før blev betegnet som truede, faktisk er mere udsatte, end IUCN viser.

Otte arter, som ikke bliver antaget for at være truede overhovedet, er ifølge forskerne kritisk truede.

Annonce:

»Det, vi forsøger, er at vise IUCN, at deres kortlægning ikke er god nok til at inddrage nok data, som kan forbedre nøjagtigheden i forhold til de arter, som er truede. Vi vil nu give IUCN konkrete idéer til, hvordan de kan forbedre kortlægningen,« siger Natalia Ocampo-Penuela, der er forsker ved ETH i Zurich og står bag studiet, til newscientist.com.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

\ Læs mere

\ Læs mere

aml

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts