5 ting, du skal vide om vulkaner
De er bombastiske, og de er brandvarme – men hvad ved vi egentlig om vulkaner, og har de indflydelse på Danmark? Geolog Johanne Schmith giver dig svarene.

Vulkanen Campi Flegrei kan risikere at gå i udbrud i fremtiden, konkluderer forskere i et nyt studie. Bliv klogere på vulkaner i denne video, hvor Geolog og ph.d. Johanne Schmith, som forsker i vulkanisk aktivitet, fortæller fem facts om vulkaner. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Vulkanen Campi Flegrei kan risikere at gå i udbrud i fremtiden, konkluderer forskere i et nyt studie. Bliv klogere på vulkaner i denne video, hvor Geolog og ph.d. Johanne Schmith, som forsker i vulkanisk aktivitet, fortæller fem facts om vulkaner. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

»Den første ting, du skal vide om vulkaner, det er, at de har skabt stort set alt det, vi kan se på overfladen af Jorden.«

Det er store ord fra geolog og ph.d. Johanne Schmith, men ikke desto mindre er det sandt.

Kombinationen af lava, gasser og aske, som kommer fra vulkanerne, har ikke alene skabt hele øgrupper som Hawaii, Japan og Island, men står også bag vores atmosfære og har gjort Jorden frugtbar.

Dette er bare den første ud af fem fascinerende facts om vulkaner, som du kan høre Johanne Schmith fortælle i videoen øverst i artiklen.

Derfor har vi ingen vulkaner i Danmark

Vulkaner opstår, når de plader, som Jorden er opdelt i – de tektoniske plader – enten fjerner sig fra hinanden eller skubbes ind under hinanden.

Det giver plads til, at den varme lava kan bryde frem og skabe vulkaner.

Og fordi Danmark ligger midt inde på en af de tektoniske plader, har vi altså ingen vulkaner.

Japan derimod er blevet til, ved at en plade er dykket ned under en anden og har skabt alle de øer, som landet består af i dag.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Vi kan dog stadig rammes af udbrud

Det betyder dog ikke, at Danmark ikke kan blive påvirket af et vulkanudbrud. Bare tænk tilbage på udbruddet fra islandske Eyjafjallajokull i 2010, der lammede flytrafikken i hele Europa. 

»Min forskning handler om store udbrud fra nabovulkanen Katla, som er en af de mest aktive i Island. I 1625 havde Katla så voldsomt et udbrud, at asken regnede ned over Bergen i Norge. I 2010 var der ikke nogen synlig aske, der faldt nogen steder, og derfor ved vi, at udbruddet fra 1625 var langt større,« siger Johanne Schmith.

Hun har også masser at fortælle om vulkanovervågning, supervulkanudbrud – og hvordan Katla igen er ved at gøre sig klar til udbrud efter nøjagtigt 100 års søvn.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk