Tegnet for uendelighed – det liggende ottetal – blev første gang introduceret i 1655.
Menneskets undren over evighed og uendelighed strækker sig dog formentlig endnu længere tilbage. For hvad er det egentlig for en størrelse, det der uendelighed? Af en eller anden grund er det et begreb, menneskehjernen har utrolig svært ved at begribe.
I dette videoforedrag af professor Vagn Lundsgaard Hansen fra DTU Matematik bliver nogle af de helt elementære spørgsmål omkring uendeligheden stillet op, såsom:
-
Har universet altid eksisteret, og vil det eksistere til evig tid?
-
Er der et evigt liv efter døden?
-
Er universet begrænset eller udstrækker det sig i det uendelige?
- Findes der et udeleligt materielt element, eller kan vi fortsætte med at dele i det uendelige?
Stadig genstand for diskussion
Hvad uendelig er – eller skal være – er et dybtliggende filosofisk problem, som har optaget de største tænkere i menneskehedens historie.
Som et filosofisk og teologisk problem er begrebet uendelig stadig genstand for diskussion, fortæller Vagn Lundsgaard Hansen i dette foredrag.
Danskernes Akademi sendes på DR2 og har til formål at formidle viden direkte til alle unge og voksne danskere.
Akademiet byder på forelæsninger, reportager og dokumentarprogrammer og spænder over emner lige fra menneskets psykologi over kulturens mangfoldighed til historiske perioder og andre spændende temaer.
I videoen, som første gang blev sendt på DR2 11. januar 2010 som en del af ’Danskernes Akademi’, giver han dig en rundtur i, hvilke paradokser uendelighed bringer med sig, og hvordan begrebet opstod i den græske filosofi.
Matematikken regner med uendelighed
Forelæsningen kigger på matematiske aspekter i tilknytning til 'uendelighed' og 'evighed' som filosofiske og teologiske begreber.
I matematikkens idealiserede verden kan man sætte tal på graden af uendelighed og ligefrem regne med disse tal.
Med matematikkens hjælp kan man komme rundt om uendeligheden, uden at det tager en evighed - mens den filosofiske og teologiske diskussion fortsætter.