Se verdens smukkeste mikroskopbilleder
Siden 2004 har forskere fra hele verden kunnet deltage i kamerafirmaet Olympus' årlige konkurrence om det flotteste mikroskopbillede. Nu er 2012's vindere fundet - og der er fantastisk smukke overraskelser imellem.

Larvehjerner og kløer fra minikrebsdyr er blandt motiverne, som opfindsomme forskere har fanget igennem lysmikroskoper og vundet nogle af de flotteste priser for i konkurrencen '2012 Olympus Bioscapes'.

Konkurrencen har kørt siden 2004, men de idérige forskere bliver ved med at overraske med nye, smukke motiver og indgangsvinkler til den mikroskopiske verden.

Dette års førsteplads gik til Ralph Grimm, en lærer fra den australske by Jimboomba, for hans 58 sekunder lange video af små 'hjuldyr', som har ligget på bladet fra en lilje i hans dam.

(Læs også: 'Årets flotteste videnskabelige foto' og 'Verden set igennem et mikroskop')

Flere end 2.000 tilmeldte

Andenpladsen gik til amerikanske Arlene Wechezak for hendes billede af forgrenede røde alger, mens ligeledes amerikanske Igor Siwanowicz snuppede tredjepladsen for sit farverige billede af en bregnes sporefabrikker. Selvsamme Igor Siwanowicz som sidste år vandt fotokonkurrencen 'Nikon Small World Photomicrography Competition', som Videnskab.dk også har skrevet om.

Der var flere end 2.000 tilmeldte i konkurrencen, og vinderne blev annonceret til en stor gallafest i San Francisco for nylig. Førstepladsen vinder et Olympus-kamera og mikroskopiudstyr til en værdi af 5.000 amerikanske dollars (ca. 28.000 kroner), og et udvalg af de bedste billeder bliver vist på en museumsudstilling, der skal rejse rundt i USA til næste år.

I slideshowet øverst i artiklen kan du se konkurrencens vindere tæt på. Du bladrer let videre i slideshowet ved at klikke på de enkelte billeder. Hvis du vil forlade galleriet, klikker du blot en enkelt gang i din browser ved siden af slideshowet eller på krydset i højre hjørne af billedet.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk