Se verdens smukkeste mikroskopbilleder
Siden 2004 har forskere fra hele verden kunnet deltage i kamerafirmaet Olympus' årlige konkurrence om det flotteste mikroskopbillede. Nu er 2012's vindere fundet - og der er fantastisk smukke overraskelser imellem.

Larvehjerner og kløer fra minikrebsdyr er blandt motiverne, som opfindsomme forskere har fanget igennem lysmikroskoper og vundet nogle af de flotteste priser for i konkurrencen '2012 Olympus Bioscapes'.

Konkurrencen har kørt siden 2004, men de idérige forskere bliver ved med at overraske med nye, smukke motiver og indgangsvinkler til den mikroskopiske verden.

Dette års førsteplads gik til Ralph Grimm, en lærer fra den australske by Jimboomba, for hans 58 sekunder lange video af små 'hjuldyr', som har ligget på bladet fra en lilje i hans dam.

(Læs også: 'Årets flotteste videnskabelige foto' og 'Verden set igennem et mikroskop')

Flere end 2.000 tilmeldte

Andenpladsen gik til amerikanske Arlene Wechezak for hendes billede af forgrenede røde alger, mens ligeledes amerikanske Igor Siwanowicz snuppede tredjepladsen for sit farverige billede af en bregnes sporefabrikker. Selvsamme Igor Siwanowicz som sidste år vandt fotokonkurrencen 'Nikon Small World Photomicrography Competition', som Videnskab.dk også har skrevet om.

Der var flere end 2.000 tilmeldte i konkurrencen, og vinderne blev annonceret til en stor gallafest i San Francisco for nylig. Førstepladsen vinder et Olympus-kamera og mikroskopiudstyr til en værdi af 5.000 amerikanske dollars (ca. 28.000 kroner), og et udvalg af de bedste billeder bliver vist på en museumsudstilling, der skal rejse rundt i USA til næste år.

I slideshowet øverst i artiklen kan du se konkurrencens vindere tæt på. Du bladrer let videre i slideshowet ved at klikke på de enkelte billeder. Hvis du vil forlade galleriet, klikker du blot en enkelt gang i din browser ved siden af slideshowet eller på krydset i højre hjørne af billedet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.