Smukke fotos: Se verden gennem mikroskop
Forskere verden over - fra bl.a. Syddansk Universitet - har taget billeder gennem et mikroskop. Nyd de flotteste bidrag og vinderen af fotokonkurrencen Nikon Small World Photomicrography Competition.

Kræftceller, en dinosaurknogle og et myrehoved.

Umiddelbart lyder det måske ikke som de smukkeste motiver i hele verden, men set under et mikroskop er de hver især små kunstværker. Det har givet anledning til en stor konkurrence mellem forskere fra hele verden, som har taget billeder af alle mulige og umulige motiver set under lup, mikroskop eller lignende apparater.

Fotokonkurrencen Nikon Small World Photomicrography Competition er netop afsluttet, og vinderen er fundet (billede 7 i slideshowet).

Konkurrencen hylder – ifølge Nikon selv – »den fine balance mellem videnskabelig teknik og udsøgt kunstnerisk kvalitet«.

Kunst, der vækker mislyd

En af fotograferne er den danske Jorge Bernardino de la Serna fra Center for Biomembrane Physics (MEMPHYS) på Syddansk Universitet, der har deltaget med et billede af selvlysende liposomer (små hule kugler af fedtstoffer) i alskens farvevariationer, som sidder på lungernes overflade.

Billedet fra Syddansk Universitet nåede dog ikke dommernes top20 og måtte derfor ’nøjes’ med hædrende omtale. Vinderen af konkurrencen blev i stedet Igor Siwanowicz fra Max Plancks institut for neurobiologi for sit nærportræt af en guldøje-larve.

»Min kunst vækker en slags mislyd hos betragteren – en konflikt mellem den kulturelt betingede opfattelse af insekter som grimme og frastødende og en ny slags beundring, vi kan opleve, når vi betragter skønheden i dets form,« lyder det fra Dr. Siwanowicz i en pressemeddelelse fra Nikon.

Se også snefnug og kapillærer

De imponerende fotos byder dog på andet og mere end klamme insekter og morderiske kræftceller. I slideshowet herover kan du også se fantastiske nærbilleder af blandt andet blodrøde kapillærer, et snefnug og endda en harddisk.

Alle billederne er bragt med tilladelse fra Nikon Small World Photomicrography Competition.

Du bladrer let videre i slideshowet ved at klikke på billedet. Hvis du vil forlade galleriet, klikker du blot en enkelt gang i din browser ved siden af slideshowet eller på krydset i højre hjørne af billedet.

God fornøjelse!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk