Årets flotteste videnskabelige foto
Hvert år kårer The Embo Journal det flotteste videnskabelige foto. Se årets vinder her.

Støvknappen på Arabidopsis thaliana fyldt med pollen. Billedet er konfokalt - dvs. optaget med samme brændvidde. (Gengivet med tilladelse fra EMBO Journal/Heiti Paves)

Støvknappen på Arabidopsis thaliana fyldt med pollen. Billedet er konfokalt - dvs. optaget med samme brændvidde. (Gengivet med tilladelse fra EMBO Journal/Heiti Paves)

Den videnskabelige verden er fyldt med fantastiske "Kodak-moments". 

Derfor afholder Embo Journal hvert år en fotokonkurrence, hvor førstepræmien sikkert kan skabe misundelse på universitetets kantine - vinderbilledet får nemlig lov til at pryde magasinets forside. 

Embo Journal er et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter indenfor molekylærbiologi. I tidsskriftet publicerer forskerne deres nye resultater som tekniske artikler, men en gang om året gælder det altså om at lade kameraet tale. 

3000 deltagere i år

Vinderbilledet i den ikke-videnskabelige kategori viser Perito Moreno-gletsjeren i Patagonien. (Gengivet med tilladelse fra EMBO Journal/Dieter Lampl)

Konkurrencen er inddelt i to kategorier - en videnskabelig - og en ikke-videnskabelig, og i år har over 3000 håbefulde fotografer indsendt deres bud på et vinderbillede.

Selv om der egentlig er tale om en amatør-konkurrence, er det imponerende billeder, der bliver indsendt til konkurrencen - og hvis man har lyst til at gå på opdagelse i de mange konkurrencefoto, er der basis for en timelang fotosafari.
Du kan se flere foto fra EMBO Journal Cover Contest 2011 her.
Årets vinderfoto i den videnskabelige kategori er taget af Heiti Paves, der er forsker ved Tallins tekniske universitet i Estland.
Her er hans forskergruppe ved at undersøge plante-myosin. 
Vinderbilledet er et konfokalt billede af støvknappen på Arabidopsis thaliana  (almindelig gåsemad) fyldt med pollen.
Vinderbilledet i den ikke-videnskabelige kategori er taget af Dieter Lampl.
Han har fotograferet Perito Moreno-gletsjeren i Los Glaciares Nationalpark i Patagonien.
Perito Moreno-gletsjeren er en af de få gletsjere i verden, der ikke skrumper - men faktisk vokser.
Fotografen Dieter Lampl har rejst verden rundt med sit kamera - et udvalg af billederne kan ses her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk