Se et soludbrud helt tæt på
IRIS-rumsonden, der observerer Solen i stor detalje, viser et soludbrud, som du aldrig har set det før. Danske forskere har været med til at udvikle teknologien til IRIS.

 

Det lille solobservatorium IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) har zoomet ind på et soludbrud - hvilket for første gang nogensinde har givet forskerne mulighed for at se dette voldsomme fænomen tæt på.

Ved et soludbrud slynges enorme mængder materiale ud fra Solen i hastigheder på op mod 2,4 millioner kilometer i timen. Indtil IRIS blev sendt op i midten af 2013, var det ikke muligt at se disse udbrud i stor detalje.

IRIS' synsvinkel er dog så lille, at den kan se detaljer på ned til 240 kilometer, og selvom dette måske ikke lyder af meget, er det en meget stor forbedring i forhold til de andre solteleskoper, der er i drift.

Kræver meget præcise forudsigelser

Det store zoom, der er på IRIS, volder dog også forskerne nogle problemer. IRIS kan kun se omkring én procent af Solen ad gangen, så forskerne skal være meget gode til at forudsige, hvor det næste soludbrud vil finde sted.

Her ses en illustration af IRIS, der har til opgave at observere solen. (Kilde: NASA)

Den 9. maj lykkedes det så.

IRIS så et soludbrud i stor detalje på Solens kant, og i videoen, som du kan se øverst i denne artikel, kan man se denne observation både af IRIS og dens storesøster SDO (Solar Dynamics Observatory). Her er det tydeligt at se den store detalje, som IRIS kan levere.

 

IRIS er udviklet af danskere

IRIS er en meget lille og billig rumsonde, der er en del af NASA's Small Explorer program med en pris på 120 millioner dollars.

Rumsonden har en størrelse på blot 2,1 gange 3,7 meter, hvilket er meget mindre end nogle af dens større søskende. I Danmark har DTU Space været med til at udvikle teknologi til IRIS.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.