Derfor kan man ikke regne alt ud
Når du trykker på kontakten, så slukker lyset. I vores hverdag er vi vant til, at A giver B, men sådan fungerer tingene ikke, når det handler om kvantemekanik. Se i videoen her, hvorfor vi ikke kan forudsige alting.

I vores hverdagsliv er vi vant til et deterministisk syn på tingene - det vil sige, at vi altid ved, at hvis vi gør A, så sker der B. For eksempel hvis du blander alle de rigtige ingredienser og sætter dem i en forvarmet ovn i et vist antal minutter ... så kommer der en lækker kage ud i den anden ende.

Men sådan hænger verden ikke sammen, når man taler om kvantemekanik. Her kan man kun sige, at hvis vi gør A, så er der en 50 procents chance for, at der sker B. Samtidig er der en vis procents chance for, at der sker C eller D eller ... ja, du forstår nok billedet.

(Læs også: 'Lost og FlashForward: Er tidsrejser virkelig mulige?' og 'Kvantefysik udtrykt gennem musik')

Selv Einstein tog fejl

I lang tid troede forskerne, at denne usikkerhed i bund og grund bundede i, at vi ikke havde nok data. Hvis man blev ved og ved og ved med at indsamle data, så ville man til sidst med fuldstændig sikkerhed kunne sige, hvilket udfald A ville have. Selv Einstein var tilhænger af denne tankegang.

Til sidst måtte man dog indse, at kvantemekanik er og bliver en uforudsigelig størrelse. Selvom der er større sandsynlighed for et udfald B end et udfald C, vil man aldrig med sikkerhed kunne udelukke C som udfald. Eller pege definitivt på B for den sags skyld.

Forvirret eller bare nysgerrig på mere? Så se med i den underholdende video fra One-Minute Physics ovenfor, hvor du får forklaringen på, hvorfor vi ikke kan forudsige alt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan den danske fotograf tog det prisvindende billede af næseaben herunder.