Klonede svin æder som mennesker
30 genetisk identiske grise lever det fede liv i et forsøg på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

Selv grise, der i generationer er avlet til at holde den slanke linie, kan få dobbelthager og deller, når de får lov til at æde så meget, som de har lyst til. (Foto: Janne Hansen)

Selv grise, der i generationer er avlet til at holde den slanke linie, kan få dobbelthager og deller, når de får lov til at æde så meget, som de har lyst til. (Foto: Janne Hansen)

Der er både til gården og til gaden på de spiselystne forsøgsgrise hos Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet. Grisene har fået lov til at æde sig til dobbelthager og deller som led i et projekt, der har til formål at undersøge mekanismerne bag fedme hos mennesker.

Da det ikke går at bruge mennesker til et forsøg, der indebærer, at man skal spise så meget som muligt for at blive så fed som muligt, har det første led i projektet været at finde egnede forsøgsdyr. Her er Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet det perfekte sted til studierne, da fakultetet har brugt år på at forfine teknikken til at producere klonede grise.

Klonede grise er genetisk nøjagtige kopier af hinanden. De skulle derfor være velegnede til forsøg, da den naturlige genetiske variation er ude af billedet som forstyrrende element.

Men selvom forskere ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet er blevet bedre til at producere klonede grise, går det ikke altid helt efter bogen. Kloning af grise er stadigvæk i sin vordende ungdom, og det lykkes ikke at producere levedygtige grise hver gang.

Fedmeprojektet løber fra 2007 til 2012, men er først for alvor kommet i gang i år, fordi der ikke har været tilstrækkeligt med klonede grise til rådighed.

»Vi var overoptimistiske. Vi havde håbet på at køre 120 grise gennem forsøget, men det bliver nok kun omkring 30 grise, som vi har til rådighed,« siger seniorforsker Jan Stagsted fra Institut for Fødevarekvalitet og leder af projektet.

Klonede grise ikke ens

Mens antallet af grise var skuffende, er der alligevel allerede kommet en spændende opdagelse ud af dem. Selvom de klonede grise er en slags 'fotokopier' af hinanden med præcis den samme genetiske sammensætning, viser det sig, at de alligevel ikke er helt ens.

»Variationerne mellem de klonede grise skyldes formodentlig tænd/sluk mekanismer, der bestemmer, om generne kommer til udtryk eller ej,« siger Jan Stagsted.

Selvom der er færre grise i forsøget, og de varierer mere end forventet, er grisene gode modeller til forskning i human ernæring, da deres fordøjelsesfysiologi og hormonelle systemer ligner menneskets.

Nutriomics del af forsøget

Det næste skridt i projektet bliver at undersøge, hvad der sker i kroppen, generne og proteinerne i de klonede og normale grise, når de fodres med forskellige diæter. Forsøget anvender nutriomics, det vil sige teknikker, hvor man studerer sammenspillet mellem ernæring, stofskifte og genetik set fra et holistisk synspunkt.

Nogle af grisene i forsøget har arveanlæg for at være slanke (traditionelle danske krydsninger mellem racerne Landrace og Yorskhire), mens nogle af grisene har arveanlæg, der disponerer dem for mere fedtlagring på kroppen (mørkebrune grise fra Yucatan i Mexico).

Forsøgsgrisene har fået lov til at guffe alt det, de vil, i sig af et foder, der har et højt indhold af sukker og fedt samt forskellige slags gavnlige mikroorganismer med det formål at undersøge de fysiologiske mekanismer, der ligger til grund for fedtaflejringen.

Fedme påvirker kroppen

Forskerne er også interesseret i at se på effekten af fodringen på ernæringsbetingede problemer forbundet med fedme såsom åreforkalkning, højt blodtryk og inflammation for at se, om der er sammenhænge mellem de fysiologiske mekanismer.

»Tidligere forsøg med mus har for eksempel vist, at der er en sammenhæng mellem mikrofloraen i tarmen og udvikling af fedme. Ved ekstrem fedme er der en øget betændelsesreaktion i kroppen, hvilket betyder, at der er en form for kommunikation mellem immunsystemet og mekanismerne bag livsstilssygdomme,« forklarer Jan Stagsted.

Det femårige nutriomics-projekt udføres i samarbejde med flere institutter på DJF samt KU Life, Danmarks Fødevareforskning (DFVF) på DTU og Arla Foods. Projektet finansieres af Programkomiteen for Fødevarer og Sundhed (FøSu) under Det Strategisk Forskningsråd.

Lavet i samarbejde med Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk