Hvad er nordlys?
Nordlys er en af naturens spektakulære opfindelser, helt uden sidestykke. Men hvad er det egentlig, og hvorfor kan det kun ses fra bestemte positioner på jordkloden? Det, og meget mere, kan du lære i denne video.

De fleste ved, at man ikke lader en chance for at se nordlys gå sig forbi - det er et af naturens absolut smukkeste fænomener, og det er langt fra en oplevelse, som alle mennesker får.

Man skal godt nok vente tålmodigt, men af og til lykkes det – som det eksempelvis gjorde for fotografen Jesper Grønne forleden.

Han var så heldig at fange et imponerende nordlys, som efter eget udsagn lå et godt stykke oppe i Norge i en højde af 3-400 kilometer. Hans video kan du se nederst i denne artikel.

Hvorfor opstår nordlys?

Men hvad er nordlys egentlig, udover et væld af flotte farver? Hvorfor opstår det, og hvorfor er det begrænset til bestemte steder på Jorden?

Dette og meget mere kan du finde ud af i videoen øverst i artiklen, som er udarbejdet af forskning.no i samarbejde med Afdelingen for Fysik på Universitetet i Oslo, Norge.

Du kan blandt andet lære, hvordan nordlys hænger sammen med plasma, som udskydes af Solen, og hvilke andre planeter det når at besøge først på sin 18 timer lange rejse til Jorden.

Videoen er filmet af fotografen Jesper Grønne og er hentet fra dr.dk

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud