Hvad er nordlys?
Nordlys er en af naturens spektakulære opfindelser, helt uden sidestykke. Men hvad er det egentlig, og hvorfor kan det kun ses fra bestemte positioner på jordkloden? Det, og meget mere, kan du lære i denne video.

De fleste ved, at man ikke lader en chance for at se nordlys gå sig forbi - det er et af naturens absolut smukkeste fænomener, og det er langt fra en oplevelse, som alle mennesker får.

Man skal godt nok vente tålmodigt, men af og til lykkes det – som det eksempelvis gjorde for fotografen Jesper Grønne forleden.

Han var så heldig at fange et imponerende nordlys, som efter eget udsagn lå et godt stykke oppe i Norge i en højde af 3-400 kilometer. Hans video kan du se nederst i denne artikel.

Hvorfor opstår nordlys?

Men hvad er nordlys egentlig, udover et væld af flotte farver? Hvorfor opstår det, og hvorfor er det begrænset til bestemte steder på Jorden?

Dette og meget mere kan du finde ud af i videoen øverst i artiklen, som er udarbejdet af forskning.no i samarbejde med Afdelingen for Fysik på Universitetet i Oslo, Norge.

Du kan blandt andet lære, hvordan nordlys hænger sammen med plasma, som udskydes af Solen, og hvilke andre planeter det når at besøge først på sin 18 timer lange rejse til Jorden.

Videoen er filmet af fotografen Jesper Grønne og er hentet fra dr.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk