Finne-cam: Sådan ser verden ud for hajer
En gruppe forskere har fastgjort videokameraer til vilde hajer. Se de undersøiske optagelser, som viser, hvordan verden tager sig ud fra hajernes perspektiv.

Hvad ser en tigerhaj, når den glider gennem vandet?

Og hvordan bevæger hajen sig, når den jager?

En forskergruppe har opnået ny indsigt i vilde hajers liv og adfærd ved at fastspænde specielle kameraer til de store rovdyr.

Og spørger man en af forskerne bag projektet, Carl Meyer fra det marinebiologiske institut ved University of Hawaii, så har de store fisk leveret nogle fantastiske optagelser.

»Det er første gang nogensinde, at vi ser verden gennem hajers øjne,« siger Carl Meyer til det amerikanske nyhedsmagasin Wired.

I videoen ovenfor kan du selv se et udpluk af de videooptagelser, som er lavet af tigerhajer, galapagoshajer, gråhajer og seksgællede hajer.

Ny teknologi følger hajerne

Det er forskere fra blandt andet University of Tokyo og University of Hawaii, som står bag udviklingen af teknologien bag kameraerne, som er blevet fastspændt på hajerne.

Apparatet kan både lave videooptagelser og registrere informationer om dyrenes bevægelse med hjælp fra en såkaldt triaxial accelerometer-magnetometer – en teknologi, som ifølge forskerne minder om de apparater, der registrerer flydata.

Forskerne mener, at deres apparat er småt nok til, at det ikke forstyrrer hajernes færden.

Sådan bliver hajerne kameramænd

Når de vilde hajer er blevet indfanget, får de montereret kamera-teknologien på finnerne, og herefter sættes de store dyr fri igen.

En seksgællet haj svømmer gennem havet med en kombineret sensor og video-optager. (Foto: Mark Royer/University of Hawaii)

Hajerne svømmer dernæst rundt og laver optagelser i op til to uger, indtil instrumentet automatisk bliver udløst og ryger op til havets overflade, hvor det kan afhentes af forskerne.

I en pressemeddelelse, som er udsendt af University of Hawaii tidligere i år, fortæller forskeren Carl Meyer, at projektet allerede har givet ny viden om havets berygtede rovfisk.

»Det har virkelig løftet sløret for, hvad disse dyr laver og besvaret nogle spørgsmål, som har eksisteret i langt tid,« siger han.

Som eksempler nævnes det i pressemeddelelsen, at brugen af sensorer og videooptagelser har givet forskerne »hidtil usete billeder af forskellige hajarter, som svømmer sammen i stimer, interagerer med andre fisk og bevæger sig i gentagne 'loops' over havbunden.«

Ifølge pressemeddelelsen afslørede haj-optagelserne samtidig, at dyrene bevægede sig lidt anderledes end hidtil troet – fremfor blot at glide gennem vandet, benyttede hajerne sig i højere grad end antaget af deciderede 'svømmetag'.  

Haj angriber kamera

Mens hajerne i dette forskningsprojekte altså har taget opgaven som kameramænd til sig på fredsommelig vis, så viser en anden videooptagelse en mindre fredelig reaktion på et videokamera.

I en ny video, som er udsendt af Discovery Channel, angriber en hvidhaj et undervandskamera med sit kraftfulde gab.

Hajen angriber formentlig kameraet, fordi den tror, at der er tale om en sæl eller et andet smagfuldt byttedyr, fortæller en forsker til nyhedsmediet LiveScience.

Du kan se hvidhajens angreb på kameraet i videoen herunder:

Videoklippet stammer fra programmet 'Jaws Strikes Back', der bliver sendt på tv-kanalen Discovery på mandag den 18. august 2014 klokken 21. Video: Discovery

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.