Fascinerende billeder: Kæmpefossiler fra massestranding af hvaler
Vejarbejdere opdagede ældgamle hvalfossiler ved en motorvejsafkørsel. Forskere mener, det er den ældste massestranding af hvaler, der nogensinde er fundet.

Chilenske vejarbejdere fandt en guldgrube af fossiler i 2010, der blandt andet bestod af skeletter fra mindst 30 bardehvaler. Arbejderne stødte på fundet, da de var i færd med at udvide en motorvejsafkørsel tæt på den nordvestlige kyst i Chile. 

Amerikanske forskere fra National Museum of Natural History har netop pucliceret en artikel om fossilerne i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B. Det skriver Sciencemag.org.

Ifølge forskerne er fossilerne op mod ni millioner år gamle. De er dermed det ældste eksempel på massestranding af hvaler, der findes. Forskerne mener, at hvalerne døde af at spise fisk, der indeholdte toxiner fra giftige alger.

Skadelige alger dræbte formentlig hvalerne

De bygger deres antagelser om dødsårsagen på tre observationer:

  1. For det første lå hvalerne med maven opad, hvilket viser, de flød ind på stranden. De må derfor være døde i vandet.
     
  2. For det andet var fossilerne i så god stand, at de ikke kunne have været angrebet af rovdyr i vandet som hajer og lignende.
     
  3. For det tredje var skeletterne dækket af alger med et stort jernindhold. 

Studiets leder, Nicholas Pyenton, forklarer, hvorfor jernindholdet i algerne er et vigtigt spor.

»Vi ved, at opløst jern får alger til at blomstre, og Andesbjergene er meget rige på jern. Så vi har en formodning om, at bjergene øst for området var kilden til, at algerne dukkede op i vandet og dræbte hvalerne,« siger han.

Se videoen om, hvordan forskene 3D-scannede hvalfossilerne: 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.