Fascinerende billeder: Kæmpefossiler fra massestranding af hvaler
Vejarbejdere opdagede ældgamle hvalfossiler ved en motorvejsafkørsel. Forskere mener, det er den ældste massestranding af hvaler, der nogensinde er fundet.

Chilenske vejarbejdere fandt en guldgrube af fossiler i 2010, der blandt andet bestod af skeletter fra mindst 30 bardehvaler. Arbejderne stødte på fundet, da de var i færd med at udvide en motorvejsafkørsel tæt på den nordvestlige kyst i Chile. 

Amerikanske forskere fra National Museum of Natural History har netop pucliceret en artikel om fossilerne i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B. Det skriver Sciencemag.org.

Ifølge forskerne er fossilerne op mod ni millioner år gamle. De er dermed det ældste eksempel på massestranding af hvaler, der findes. Forskerne mener, at hvalerne døde af at spise fisk, der indeholdte toxiner fra giftige alger.

Skadelige alger dræbte formentlig hvalerne

De bygger deres antagelser om dødsårsagen på tre observationer:

  1. For det første lå hvalerne med maven opad, hvilket viser, de flød ind på stranden. De må derfor være døde i vandet.
     
  2. For det andet var fossilerne i så god stand, at de ikke kunne have været angrebet af rovdyr i vandet som hajer og lignende.
     
  3. For det tredje var skeletterne dækket af alger med et stort jernindhold. 

Studiets leder, Nicholas Pyenton, forklarer, hvorfor jernindholdet i algerne er et vigtigt spor.

»Vi ved, at opløst jern får alger til at blomstre, og Andesbjergene er meget rige på jern. Så vi har en formodning om, at bjergene øst for området var kilden til, at algerne dukkede op i vandet og dræbte hvalerne,« siger han.

Se videoen om, hvordan forskene 3D-scannede hvalfossilerne: 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk