DNA-test og skanninger afslører hemmeligheder om afrikansk mumie
Gennem CT-skanninger og DNA-analyser er det lykkedes forskere at udforske hemmelighederne bag en af Afrikas sjældne mumier, som blev fundet i Botswana i 2008.

I denne video kan du se, hvordan forskerne har arbejdet med at CT-skanne Tuli-mumien. (Video: evmedCH's Channel)

I denne video kan du se, hvordan forskerne har arbejdet med at CT-skanne Tuli-mumien. (Video: evmedCH's Channel)

Efter at have ligget alene i en grav ved foden af en klippe i hundredevis af år blev Tuli-mumien i 2008 opdaget i Botswana.

Mumien er den første af sin slags, som er fundet i det sydafrikanske land.

Nu har et hold af forskere fra Botswana, Sydafrika og Schweitz undersøgt Tuli-mumien. Det skriver theconversation.com.

Det nye studie er udgivet i tidsskriftet South African Journal of Science. 

Læs også: Babykrokodille fundet i mumie

Tuli-mumien levede i Jernalderen

For at få en bedre forståelse af Tuli-mumiens genetiske stamtræ har forskerne foretaget en såkaldt aDNA-analyse, som er baseret på et udtræk af mumiens forhistoriske arvemateriale. Det er første gang, man har benyttet den teknik på en sydafrikansk mumie.

Tuli-mumien var beslægtet med nutidens Sotho-Tswana- og Khosan-folket, viste aDNA-analysen.

Læs også: Egyptiske mumier fik fede frisurer

Derudover har forskerne CT-skannet mumien. Skanningen viste, at Tuli-mumien ved sin død var ældre end 55 år, selvom man tidligere har troet, at hans alder lå mellem 40 og 55 år. Tuli-mumien levede i den sene Jernalder.

mumie Tuli Afrika DNA CT-skanning

En tredimensionel gengivelse af Tuli-mumien, som forskere har DNA-analyseret og CT-skannet for at blive klogere på dens hemmeligheder. (Foto: SA Journal of Science)

 

Mumificering var en sjælden praksis i Afrika. Resterne af Tuli-mumien blev faktisk 'naturligt' mumificeret på grund af de tørre forhold, som resulterede i en udtørring af dens jordiske rester. Denne udtørring bidrog til bevarelse af eksempelvis hud og sener. 

Risikable, men vigtige, undersøgelser af mumien

På grund af Tuli-mumiens alder er dens DNA meget sårbar, og forskerne bag det nye studie har derfor lavet aDNA-analysen i et laboratorium, som er specialiseret til formålet.

I videoen øverst i artiklen forklarer professor i antropologi ved University of Oklahoma Christina Warinner metoden bag aDNA-analysen.

Læs også: 2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Udover DNA-analysen har forskerne som allerede beskrevet CT-skannet Tuli-mumien. CT-skanneren kan danne snitbilleder af mumien ved hjælp af et røntgenrør, som roterer omkring den. 

Der er dog mange risici forbundet med at CT-skanne mumien. Den kan blive ødelagt under transporten eller selve skanningen, og det er heller ikke altid, at mumien har en liggende position, som CT-skanningen kræver.

Men skanningen har  givet forskerne mange vigtige medicinske og arkæologiske informationer om Tuli-mumien, skriver theconversation.com.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.