DNA-test og skanninger afslører hemmeligheder om afrikansk mumie
Gennem CT-skanninger og DNA-analyser er det lykkedes forskere at udforske hemmelighederne bag en af Afrikas sjældne mumier, som blev fundet i Botswana i 2008.

I denne video kan du se, hvordan forskerne har arbejdet med at CT-skanne Tuli-mumien. (Video: evmedCH's Channel)

Efter at have ligget alene i en grav ved foden af en klippe i hundredevis af år blev Tuli-mumien i 2008 opdaget i Botswana.

Mumien er den første af sin slags, som er fundet i det sydafrikanske land.

Nu har et hold af forskere fra Botswana, Sydafrika og Schweitz undersøgt Tuli-mumien. Det skriver theconversation.com.

Det nye studie er udgivet i tidsskriftet South African Journal of Science. 

Læs også: Babykrokodille fundet i mumie

Tuli-mumien levede i Jernalderen

For at få en bedre forståelse af Tuli-mumiens genetiske stamtræ har forskerne foretaget en såkaldt aDNA-analyse, som er baseret på et udtræk af mumiens forhistoriske arvemateriale. Det er første gang, man har benyttet den teknik på en sydafrikansk mumie.

Tuli-mumien var beslægtet med nutidens Sotho-Tswana- og Khosan-folket, viste aDNA-analysen.

Læs også: Egyptiske mumier fik fede frisurer

Derudover har forskerne CT-skannet mumien. Skanningen viste, at Tuli-mumien ved sin død var ældre end 55 år, selvom man tidligere har troet, at hans alder lå mellem 40 og 55 år. Tuli-mumien levede i den sene Jernalder.

mumie Tuli Afrika DNA CT-skanning

En tredimensionel gengivelse af Tuli-mumien, som forskere har DNA-analyseret og CT-skannet for at blive klogere på dens hemmeligheder. (Foto: SA Journal of Science)

 

Mumificering var en sjælden praksis i Afrika. Resterne af Tuli-mumien blev faktisk 'naturligt' mumificeret på grund af de tørre forhold, som resulterede i en udtørring af dens jordiske rester. Denne udtørring bidrog til bevarelse af eksempelvis hud og sener. 

Risikable, men vigtige, undersøgelser af mumien

På grund af Tuli-mumiens alder er dens DNA meget sårbar, og forskerne bag det nye studie har derfor lavet aDNA-analysen i et laboratorium, som er specialiseret til formålet.

I videoen øverst i artiklen forklarer professor i antropologi ved University of Oklahoma Christina Warinner metoden bag aDNA-analysen.

Læs også: 2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Udover DNA-analysen har forskerne som allerede beskrevet CT-skannet Tuli-mumien. CT-skanneren kan danne snitbilleder af mumien ved hjælp af et røntgenrør, som roterer omkring den. 

Der er dog mange risici forbundet med at CT-skanne mumien. Den kan blive ødelagt under transporten eller selve skanningen, og det er heller ikke altid, at mumien har en liggende position, som CT-skanningen kræver.

Men skanningen har  givet forskerne mange vigtige medicinske og arkæologiske informationer om Tuli-mumien, skriver theconversation.com.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om Evidensbarometeret, som Videnskab.dk lige har lanceret.