Dalende snefnug fanget i 3D for første gang
En forskergruppe har ved hjælp af snedig ny teknologi taget billeder i 3D af dalende snefnug. Billederne skal hjælpe til at forstå, hvordan sne dannes og dermed gøre varslingen af sne og snevejr mere korrekt.

Forskere ved University of Utah har brugt et system bestående af tre højhastighedskameraer til at fotografere snefnug i 3D, mens de daler. Systemet kalder forskerne 'Multi-Angle Snowflake Camera'.

Billederne taget med det nye system giver et større indblik i, hvordan de smukke snefnug bliver dannet - og er forskellige fra hinanden.

Snefnug er næsten aldrig et enkelt krystal

Efter at have fotograferet snefnug i to vintersæsoner i Utahs bjerge, viser det sig, at sne så godt som aldrig danner den perfekte sekskant, som vi ellers kender fra mange billeder af snefnug.

Det nok så velkendte sekskantede fnug opstår kun som ét ud af tusinde snefnug, forklarer forsker bag studiet, Tim Garrett, i en pressemeddelelse.

Snefnuggene kolliderer med tusinder af vanddråber, mens de daler. Det betyder, at mere vand fryser fast, og snefnugget bliver til et let hagl. Snefnuggene kan også smelte sammen med andre snefug og danne større, mere luftige sneflager.

Mere præcise varslinger af sne

Meteorolog Hans Olav Hygen fra Meteorologisk Institut i Norge fortæller til forskning.no, at billederne skal hjælpe til en bedre forståelsen af de processer, der danner sne.

På den måde skal det blive nemmere at få mere korrekte varslinger for snevejr, fordi de får et mere præcist billede af størrelsen på snefnug.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk