Dalende snefnug fanget i 3D for første gang
En forskergruppe har ved hjælp af snedig ny teknologi taget billeder i 3D af dalende snefnug. Billederne skal hjælpe til at forstå, hvordan sne dannes og dermed gøre varslingen af sne og snevejr mere korrekt.

Forskere ved University of Utah har brugt et system bestående af tre højhastighedskameraer til at fotografere snefnug i 3D, mens de daler. Systemet kalder forskerne 'Multi-Angle Snowflake Camera'.

Billederne taget med det nye system giver et større indblik i, hvordan de smukke snefnug bliver dannet - og er forskellige fra hinanden.

Snefnug er næsten aldrig et enkelt krystal

Efter at have fotograferet snefnug i to vintersæsoner i Utahs bjerge, viser det sig, at sne så godt som aldrig danner den perfekte sekskant, som vi ellers kender fra mange billeder af snefnug.

Det nok så velkendte sekskantede fnug opstår kun som ét ud af tusinde snefnug, forklarer forsker bag studiet, Tim Garrett, i en pressemeddelelse.

Snefnuggene kolliderer med tusinder af vanddråber, mens de daler. Det betyder, at mere vand fryser fast, og snefnugget bliver til et let hagl. Snefnuggene kan også smelte sammen med andre snefug og danne større, mere luftige sneflager.

Mere præcise varslinger af sne

Meteorolog Hans Olav Hygen fra Meteorologisk Institut i Norge fortæller til forskning.no, at billederne skal hjælpe til en bedre forståelsen af de processer, der danner sne.

På den måde skal det blive nemmere at få mere korrekte varslinger for snevejr, fordi de får et mere præcist billede af størrelsen på snefnug.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.